Шокираща присъда: Трибуналът в Хага оправда Воислав Шешел

Съдът не намери пряка връзка на сръбския националист с престъпленията по време на войните в бивша Югославия

Воислав Шешел говори по време на пресконференция на своята партия в Белград през април 2015 година.

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия оправда лидера на сръбските радикали Воислав Шешел по всичките девет точки на обвинението. В резултат на присъдата Шешел е свободен човек, заповедта за арестуването му се анулира, съобщи председателстващият съдебния съвет на трибунала съдия Жан-Клод Антонети, цитиран от осведомителните агенции.

Съдия Флавия Латанци е изразила противоположно мнение.

Шешел бе обвинен, че използвайки език на омразата е подстрекавал и подкрепял извършването на военни престъпления в Хърватия и Босна и Херцеговина по време на военните конфликти, и прогонването на хървати от Войводина.

Според обвинението той е набирал покритите с лоша слава сръбски паравоенни части, подстрекавал е етническо напрежение с националистическите си речи и планирал превземането на градове в Хърватия и Босна като част от престъпен заговор с участието на други политически и военни лидери, включително и на бившия югославски президент Слободан Милошевич, за прогонване на несръбското население от региони, които е смятал за част от планираната от тях "Велика Сърбия".

Сред престъпленията, извършени от силите, участващи във въпросния криминален заговор, са убийствата на много цивилни - мюсюлмани и хървати, сред които жени, деца и възрастни хора. Шешел бе обвинен, че е разпореждал и насърчавал убийства на етническа и религиозна основа, депортации и експулсиране, плячкосване, терор и сексуално насилие над цивилни граждани на територията на Босна и Херцеговина, Хърватия и Сърбия.

Присъдата на Шешел е първоинстанционна и прокуратурата, която искаше 28 години затвор, има право да я обжалва.

Шешел лежа в ареста на Хагския трибунал почти 12 години, от февруари 2003 г., когато се предаде и доброволно отиде в Хага, до ноември 2014 г., когато бе пуснат да се защитава на свобода заради влошеното му здравословно състояние.

Условие за освобождаването му бе да се въздържа от публични изяви. Той обаче отново оглави крайнодясната си партия и редица националистически прояви. А сега подготвя предизборната си кампания за парламентарните избори на 24 април.

Междувременно Хагският трибунал искаше от Сърбия са арестува и предаде Шешел, но това не бе сторено и Шешел днес не присъства на произнасянето на присъдата.

Прокуратурата в Хага не доказа съществуването на престъпно сдружаване и Воислав Шешел не е отговорен за физическо извършване на прогонване, обяви съдия Жан Клод Антонети, четейки мотивите за присъдата на лидера на сръбските радикали.

Съдебният съвет единодушно отхвърля отговорността на Шешел за депортиране, прогонване, престъпления срещу човечеството, фигуриращи в обвинителния акт, съобщи съдията. Не е доказана пряка връзка между убийствата, мъченията и грабежите, извършвани от въоръжените сръбски паравоенни групировки, и нарежданията, както и националистическата пропаганда от многобройните речи на Воислав Шешел.

Доброволците, присъединили се към въоръжените сръбски сили чрез Сръбската радикална партия, не са се подчинявали пряко на Шешел", посочи съдия Антонети.

Обвинителният акт срещу Воислав Шешел е пълен с неясноти и непоследователност, подчерта той.

"Не е изяснен и по-широкият контекст на проекта за "Велика Сърбия", защото тълкуването на прокурора замъглява хронологията на събитията или ги изкривява", продължава съдията.

"Проектът за Велика Сърбия е априори политическа, а не престъпна цел", посочи още той. Според съда планът за "Велика Сърбия" не е криминален, а чисто политически, а защитаваната от Воислав Шешел идеология за прочистване и обединяване на териториите, населени от етнически сърби в цяла Югославия, е служела само за реализиране на политическите му амбиции, но не и като подтик към военни престъпления.

Реакциите на присъдата

Съдиите на ООН оправдаха днес сръбския националистически агитатор Воислав Шешел по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството в шокираща присъда, която дава тласък на неговата антиевропейска Сръбска радикална партия преди изборите през април, отбелязва агенция Ройтерс.

Жертви на войната и лидери на съседни страни реагираха с изумление на оправдаването на Шешел, който беше обвинен в подклаждане на етническа омраза със своята "взривоопасна реторика" по време на войните от 90-те години, които последваха разпадането на Югославия на седем отделни държави и отнеха живота на 130 000 души.

В един подобен случай в реч пред сръбските войници той ги призовал: "Нито един усташа не трябва да напусне жив Вуковар", използвайки пренебрежително название за хърватите през 1991 г. в източния хърватски град на река Дунав, намиращ се на границата със Сърбия, припомня Ройтерс.

В централата на Радикалната партия в Белград поддръжници на Шешел празнуваха изненадващия изход, след като самият Шешел беше заявил, че очаква 25-годишна присъда.

"Най-сетне се появиха двама достойни съдии, които показаха, че достойнството, професионализмът и честта стоят над политическия натиск и взеха единствено възможното решение от юридическа гледна точка", коментира в Белград присъдата си самият Шешел.

"Оправдаването му ме остави без думи", заяви Весна Босанац, ръководител на болница във Вуковар, която била обсадена от милицията на Шешел през 1991 г. "Единственото нещо, което го очаква, е Божията справедливост".

Хърватският премиер Тихомир Орешкович определи присъдата като "срамна" по време на посещение във Вуковар, където той положи венци в памет на убитите през войната.

Председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич обаче заяви, че не разбира как е възможно да бъде произнесена оправдателна присъда на лидера на Сръбската радикална партия, когато е ясно, че става въпрос за човек, доказано участвал в агресията срещу Босна и Херцеговина.

Мунира Субашич, която загуби съпруга и сина си в клането на 8000 мюсюлмански мъже и момчета в босненския град Сребреница през 1995 г., заяви, че трибуналът е възнаградил "една идеология на преследване и военни престъпления".

Бившата говорителка на прокуратурата на трибунала Флоранс Хартман, която бе арестувана миналата седмица заради неуважение към съда, каза, че е "шокирана" от присъдата на Шешел. "Тези, които пишеха за войната и за трибунала, отиват в затвора, а онези, които са вършели престъпления, ги освобождават", заяви Хартман, цитирана от агенция Хина.

Днешното съдебно решение засилва натиска върху дясното правителство на сръбския премиер Александър Вучич, който се отказа от национализма в полза на политика, стремяща се към присъединяване на Сърбия към Европейския съюз. Правителството рискува да загуби гласове за сметка на лагера на Шешел, ако се сметне, че се отнася твърде услужливо с Трибунала в Хага, който разследва основно сърби, отбелязва Ройтерс.

61-годишният Шешел никога не е изоставял идеята за "Велика Сърбия", включваща части от Хърватия и Босна, за които сръбските националистически сили се биха при разпадането на Югославия, и сега неговото послание може да привлече някои поддръжници на Вучич.

"Този съдебен състав помогна да се премахне петното от сръбския народ", заяви на пресконференция Шешел след обявяването на оправдателната присъда.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани