Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Шпигел": Устремът на България към еврозоната все повече притеснява Европа

България има значителни проблеми с корупцията и прането на пари и приемането й в еврозоната може да е лоша идея

15 коментара
"Шпигел": Устремът на България към еврозоната все повече притеснява Европа

България има значителни проблеми с корупцията и прането на пари. Въпреки това Европейският съюз е готов да приеме страната като следващата страна в еврозоната. Мнозина се опасяват, че това може да е лоша идея, пише германския седмичник "Шпигел" в материал, посветен на присъединяването на България към Еврозоната.

Асен Василев, българският финансов министър, е отлична отправна точка, ако човек се поинтересува да разбере дали страната му е готова да се присъедини към еврозоната. Василев приема гостите си в просторна конферентна зала, която има доста интересна история. Предполага се, че неговият предшественик е получил чанти, пълни с пари в тази стая - предполагаемо в замяна на политически услуги.

Според него договорите за публичния сектор се раздават от години без търг. Няма ефективен контрол и прането на пари е значителен проблем.

Бившият премиер Бойко Борисов подаде оставка тази пролет след общо 10 години на власт, когато неговата партия ГЕРБ претърпя големи загуби при изборите.

Но дали е толкова добра идея България да се присъедини към общата валута? В началото на юни София представи конкретен план за въвеждане на еврото, като 1 януари 2024 г. беше определен като ден, в който ще се промени валутата.

И шансовете този план да стане реалност изобщо не са лоши. България изпълнява всички формални критерии за присъединяване към общата европейска валутна зона. Бюджетният ѝ дефицит, държавният дълг и темпът на инфлация надхвърлят критериите за присъединяване към еврото. А валутата на страната, лева, вече е обвързана с еврото.

Миналата година България се присъедини към Хърватия, като стана част от ERM II, европейския валутен механизъм и Европейския банков съюз. А това означава, че пътят към еврото е необратим. Дори Европейската централна банка вече няма право на вето. Може да се регулира само конкретното време.

Членството на България ще отбележи първото разширяване на еврозоната от присъединяването на Литва през 2015 г., ставайки 19-ият член на общата валутна зона. Но наистина ли има смисъл да се приеме държава, която има трайни проблеми с корупцията, прането на пари и финансовия надзор?

Създаване на нов проблем

"Разбира се, България е повече от добре дошла да се присъедини към еврото, но първо трябва да се справи с проблемите си в областта на прането на пари и корупцията", казва Свен Гиеголд, член на партията "Зелени" в Европейския парламент, който пътува до България заедно с партийния съюзник Даниел Фройнд, за да проучи готовността на страната за общата валута.

Според Гиеголд ЕС трябва да предотврати ситуация, при която държава-членка да стане център на мащабно пране на пари, както се е случвало в миналото в Кипър или балтийските държави.

Но може ли ЕС да блокира присъединяването на България? След като започне такъв процес на присъединяване, е трудно да се спре. През лятото на 2020 г., дори преди настоящото служебно правителство да влезе в длъжност, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен настоя, че "ще продължат да стоят зад Хърватия и България, докато предприемат следващите и последните си стъпки към присъединяването към еврозоната".

Изглежда, че Европейският съюз може да бъде в опасност да създаде още един проблем - сякаш не е научил нищо от кризата с еврото.

Дори водещи политици в страната смятат, че Еврогрупата трябва да преразгледа намерението си скоро да приеме България в общата валутна зона.

"България има редица сектори, където комбинацията от корупция, лошо управление и пряк или непряк държавен контрол са довели до натрупване на загуби и фактори на нестабилност", казва Христо Иванов, ръководител на антикорупционната партия "Да, България!"

Иванов и други бързо припомнят проблемите, които срещна еврозоната след присъединяването на Гърция. По това време Атина криеше истинските си нива на държавен дълг и размера на бюджетния си дефицит. След това страната почти фалира през 2010 г., което увеличи тежестта на кризата с еврото. Въпреки че гръцката икономика е изключително малка спрямо цялата еврозона, проблемите на страната почти доведоха до колапс на общата валутна зона.

"Ще се погрижа за работата"

Фройнд обаче вижда присъединяването към еврозоната като възможност за страната.

"Развитието в България върви в правилната посока при сегашното правителство", казва той.

Но сегашното правителство няма мнозинство в парламента. А новите избори са насрочени за ноември, третите общи избори тази година.

Не е напълно ясно дали финансовият министър Василев и колегите му ще могат да продължат усилията си за разчистване. Напълно възможно е партията на ГЕРБ на Борисов - която принадлежи към консервативната група на Европейската народна партия в Европейския парламент заедно с Християндемократическия съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел - да се върне на власт. А това би било катастрофа за Европа. Борисов вече започна да изстрелва саркастични стрели: "Ако не можете да се справите, върнете ме. Аз ще се погрижа за работата вместо вас."

Твърди се, че дългогодишният ръководител на правителство в България еднолично е подкопал демокрацията в страната си и е раздал обществени поръчки на български олигарси. Тъй като е по-дискретен по отношение на това от правителствата в Полша и Унгария, Борисов до голяма степен успява да избегне недоверието от Брюксел или Берлин. Неговото наследство ще бъде с държавата дълго време.

Много проблеми, с които се сблъсква България, не могат да бъдат разрешени бързо, дори и да има мотивация. Една от най-големите пречки, твърдят активисти за граждански права и антикорупционни инициативи, е главният прокурор Иван Гешев. Докато той продължава да блокира разследванията за корупция и да защитава както политици, така и олигарси, нищо няма да се промени фундаментално, казва Адела Качанова от Българския хелзинкски комитет.

Мрачно бъдеще

В икономически план много неща вървят по-лошо, отколкото цифрите биха могли да накарат човек да повярва. Страната наистина преживява десетилетие на силен растеж, започвайки от 2000 г., но икономиката е значително по-слаба от световната финансова криза. Проучванията на Европейската комисия и Европейската централна банка също не създават особено розова картина за бъдещето. Според доклад на ЕЦБ съществува "високо ниво на несигурност" относно начина, по който ще се развива инфлацията в страната през следващите месеци, заедно с опасенията за "рязко влошаване" на финансовото състояние на България.

В столицата на София се развива малка, но високопроизводителна софтуерна индустрия, но и туризмът играе огромна роля в икономиката, какъвто е случаят с много структурно слаби държави в Южна Европа. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) написа в последната си икономическа оценка от януари тази година, че "регулаторните бариери пред конкуренцията в България са по-високи, отколкото за всички страни от ОИСР, с изключение на Колумбия и Турция". В същото време българският банков сектор има повече лоши кредити от средното за ОИСР.

Повече от всичко обаче България страда от масово изселване на добре образовани работници. А много от младите мъже и жени, останали в страната, нямат нито работа, нито подходящо обучение.

Въвеждането на еврото може да увеличи проблема, казват много икономисти. В крайна сметка това се случи в други страни, които се присъединиха към общия валутен съюз. След като старата валута изчезна, цените се повишиха в много области, което се оказа вредно предимно за по-ниската класа.

В отговор на тези опасения нараства съпротивата в Европейския парламент. "Аз съм за по-дълъг период на изчакване", казва Маркус Фебер, евродепутат от Християнсоциалния съюз, баварската сестринска партия на ХДС. "В противен случай България може бързо да се превърне в нова Гърция."

Ханс-Вернер Син, бившият ръководител на Института за икономически изследвания Ifo в Мюнхен, е още по-критичен. "България видя в Гърция колко е страхотно, когато ви е позволено да отпечатате валута, която други държави признават като законно платежно средство", казва той.

Син предвижда, че тази привилегия също ще "предизвика инфлационен бум" в България, "което в крайна сметка ще я лиши от конкурентоспособността и ще я превърне в друг получател на Европейския трансферен съюз".

Отслабен ентусиазъм за реформи

Въпросът е как подобно развитие може да бъде предотвратено. Един от начините беше демонстриран наскоро от правителството на САЩ. През юни Вашингтон наложи санкции на трима български олигарси и 64 компании в съответствие със Закона "Магнитски". Актът позволява на правителството на САЩ да замрази активите на мощни престъпници и да им попречи да пътуват до САЩ. Последствията често са болезнени, което прави Закона "Магнитски" ефективен инструмент за борба с корупцията. Новото българско правителство приветства хода на Вашингтон.

Реформаторите не очакват ЕС да възприеме подобен подход. Когато моли американците за помощ в борбата с корупцията, казва финансовият министър Василев, тя пристига в рамките на два дни. В същото време Европа просто пише празни доклади, добавя той. Не е получил подкрепа и от Германия.

"Фактът, че българското правителство иска помощ от американците, не е добър знак за ЕС", казва евродепутатът от Зелените Фройнд.

На вечеря с мислещи за реформи европейски парламентаристи, един от законодателите заяви, че България е положила сериозни усилия за реформи, докато се е готвела да се присъедини към ЕС. Но след присъединяването усилията за реформа незабавно са отшумели. Затова мнозина са загрижени, че това може да се случи и след като страната стане част от еврозоната.

Преводът е на БГНЕС

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Борис
  #15

  България няма устрем, а има задължение, според договора си за присъединяване към ЕС, да приеме еврото, когато покрие изискванията за това. Това е което България прави. А "Шпигел" пада до равнището на жълтеещо се издание с подобни небезкористни статии.

 2. Real ''Mickey''
  #14

  Един успех на "устрема" на българия, ще е поредния пирон в ковчега на ЕС. Имам предвид ТОЗИ ЕС. Ако беше читав, щеше не само да е стабилен, но и да ПОМОГНЕ НА БЪЛГАРИЯ, да се отърве от "промяната на 10 Ноември 89г". Но сегашните ЕС марксисти имат нужда от опита, а и от вината и мезетата на нашите.

 3. стефчо
  #13

  "България има значителни проблеми с корупцията и прането на пари и приемането й в еврозоната може да е лоша идея" А не, бе. Руското троянско магаре без собствена политика, охотно отворено за всякакви корупционни предложения и към китайци, и към шейхове, че и към американци. Направо мечта за еврозоната.

 4. Коментарът е изтрит в 14:15 на 21 октомври 2021 от автора.
  #12
 5. Бойко Борисов
  #11
  Отговор на коментар #6

  Шпигел е на Радев! Казах го! И кво?

 6. Филка Русофилка
  #10

  Зaщo ca скpити имeнaтa нa миcиpкитe от Шпигeл - Paлф Нoйкepx и Миxaeл Caугa, пopъчaни oт лeвичapcкия ултpa-пoпулиcт и изтoчвaч нa eвpocpeдcтвa Aceн oт Xapвapд (нaзнaчил дaнъчeн измaмник зa шeф нa НAП), зa дa им нaгoвopи куп глупocти зa Бългapия, a тe пък дa нaпишaт пopъчкoв пacквил cpeщу пpиeмaнeтo нa cтpaнaтa в Eвpoзoнaтa, нa бaзaтa нa кoйтo дpуги зaблудeни eвpoпapлaмeнтapни миcиpки – чepвeни и „зeлeни“ („чepвeни xлopoфили“, c-д Фpaнц-Йoзeф Щpaуc) - дa cлoвoблудничaт в ущъpб нa Бългapия, pecп. в пoлзa нa Путин? Пapтиятa нa Пинoкиo, пpиятeл нa Мaджo oт Opлoв мocт, ли e „aнтикopупциoннa“?!

 7. ефрейтора
  #9
  Отговор на коментар #5

  А решетниковия пРезидент назначи в УС на БНБ , от своята квота , един прононсиран противник на еврото . Как само се връзват нещата , а ...

 8. John Doe
  #8
  Отговор на коментар #5

  Прав си ефрейторе. Шпигел проспаха и мълчаха докато Дойче банк переше милиарди и милиарди на руската мафия. Трябваше ФБР и американският конгрес да започнат разследването на връзките на Тръмп с руската мафия, та чак тогава да се светнат в Германия. Да не говорим за мълчанието на агнетата и на Шпигел по въпроса за зависимостите и корупцията на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който и днес получава подкупите за предателствата си като член на борда на Газпром.

 9. John Doe
  #7

  А защо статията пропуска да отбележи, че Асен Василев, сегашният министър на финансите подкрепен от българския президент Радев и от уж "анти-корупционната" партия Да България, е назначил за шеф на българската данъчна администрация един доказан крупен данъчен измамник, източил повече от 1.5 милиона ДДС, като при това въпреки доказаната измама "анти-корупционерите" публично отказват да отстранят измамника от най-ключовия пост в данъчната администрация. Тези скоро ще цъфнат в следващия списък по Магнитски и в Шпигел и останалите европейски медии и институции пак ще се чудят как са проспали корупцията.

 10. аз ще кажа
  #6

  Айде сега, БОКО, ИЗЛЕЗ и КАЖИ, че ШПИГЕЛ е на РАДЕВ. ЦЕЛИЯТ СВЯТ ВИДЯ, до къде докара БОКО държавата за 12 години. Хора, кога ще разберете, че БОКО ОТКРАДНА МИЛИАРДИ от нашите пари. НИКОГА НЕ ГЛАСУВАЙТЕ за БОКО и ДПС.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.