Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Шпицкоманда на Цацаров" не бе разкрита, но е напълно възможна

Проверката на твърденията на бунтаря Бойко Атанасов само потвърждава тоталната зависимост на следователите

1 коментар
"Шпицкоманда на Цацаров" не бе разкрита, но е напълно възможна

"Шпицкоманда" от следователи, които изпълняват безропотно заръките на главния прокурор Сотир Цацаров, не съществува, обяви преди месец етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС). Кадровиците провериха твърденията на следователя бунтар Бойко Атанасов, че в столичното следствие съществува сектор, който се занимава само с делата срещу влиятелни хора. Целта била те да бъдат шантажирани.

"Шпицкомандата" не бе открита от ВСС, но съществуването ѝ е напълно възможно. Това е изводът на Mediapool от проверката на материалите по случая, предоставени от ВСС след запитване по Закона за достъп до обществена информация.

Ситуацията в следствието много напомня "Процесът" на Франц Кафка. Кариерата на един следовател може да бъде съсипана без нито той, нито публиката да разбере, за какво точно е виновен. Делението между "способни" и "неспособните" може да съвпадне напълно с делението между удобните и неудобните на статуквото.

В следствието е налице тежък системен проблем, който не съществува в нито една друга част от правоохранителната система. Тези магистрати са от една страна процесуално подчинени на прокуратурата, т.е. са длъжни да изпълняват указанията по разследването. В същото време те са и административно подчинени на държавното обвинение. Двойното подчинение създава риск от саморазправа със следователите, ако те не изпълняват "указанията" на своите шефовете. Тези крепостни магистрати работят в една от най-затворените системи в държавата.

Какво каза следователят

През февруари т.г. Бойко Атанасов заяви в серия интервюта, че в столичното следствие съществува "шпицкоманда" от магистрати под контрола на Цацаров. Те решавали делата, както поиска главният прокурор. Според него там има три "незаконни" сектора, което позволява заобикалянето на случайния принцип за разпределение на делата. Най-проблемният сектор е първи "Специализиран".

Бойко Атанасов обясни, че там са съсредоточени най-верните на шефовете на прокуратурата следователи, които решават най-важните дела. Тези дела били държани "на трупчета", за да активират в момента, в който това е нужно, каза магистратът. Той твърди, че в съдебния закон понятие "сектор" няма. По думите му структурата на столичното следствие е изградена така, че да обслужва интересите на ръководството на прокуратурата.

Следователят даде пример и с делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Атанасов разказа, че делото пристигнало в следствието в момента, в който депутатът от ДПС Делян Пеевски, дни преди да бъде избран за шеф на ДАНС, заплаши Цветанов с прокуратурата от парламентарната трибуна. Проверката на етичната комисия към прокурорската колегия във ВСС очаквано отхвърли всички тези твърдения, но потвърди съмненията, че има нещо много гнило в следствието.

Пълна зависимост

ВСС отказа достъп на Mediapool до официалните документи от прокуратурата и следствието, които са използвани по време на проверката. Изпратени бяха стенограмите от обсъжданията и финалният доклад на етичната комисия на прокурорите. Първият извод е, че съдебният закон определя изрично структурата на следствието и в него няма "сектори". Комисията приема, че секторите могат да се създават със заповед на градския прокурор. Няма анализ на закона, а само приемане на факта, че тъй като секторите ги е имало по времето на предишния обвинител №1 Борис Велчев, може да ги има и при Сотир Цацаров.

ВСС се позовава и на едно странно решение на Административен съд – София град. В него се казва, че Бойко Атанасов няма правен интерес да обжалва структурата на следствието, в която работи. Съдът приема, че градският прокурор на София има пълна свобода да дописва закона и ако иска да прави от един следовател – един сектор, той може. Градският прокурор на свой ред е длъжен да изпълнява нарежданията на своите началници. Веригата на подчинението неизбежно стига до главния прокурор.

Какво се постига чрез секторите?

Възможно е всички най-удобни на ръководството следователи да бъдат назначени със заповед в "специализирания сектор". Без конкурс и без мотиви. Решението е еднолично на шефа. След това тежките дела срещу "важни" хора се насочат натам. Така делата се разпределят случайно, но между неслучайни хора.

Същото положение е възможно и в звеното "Антикорупция" в Софийската градска прокуратура, за чието актуално развитие Mediapool писа в петък .

Как може да се отнеме дело от неудобен следовател? Прокурорът спира делото, а при неговото възобновяване се прави ново случайно разпределение и се избира нов следовател. По принцип е възможно делата да бъдат директно взимани от следователите, но в следствието твърдят, че това не се прави.

Какво би могло да се случи, ако някой е неудобен?

Може да бъде махнат от сектора след заповед на градския прокурор. Няма нужда от особено мотивиране. На 5 май миналата година Бойко Атанасов е преместен от 2-ри в 3-и сектор на следствието по искане на шефа, но все пак с негово съгласие. Двадесет дни по-късно следователят присъства на срещата с бившия румънски правосъден министър Моника Маковей в София, организирана от "Правосъдие за всеки", на която се говори за независимата прокуратура в Румъния, разследваща ефективно корупция по върховете на властта. Още същия ден Бойко Атанасов получава три дела.

Следователят казва, че системата за "случайно" разпределение на делата в следствието ги е изплюла три за една секунда. Етичната комисия установи, разпределението е за по-малко от 3 минути, което я "успокои". Кадровиците приеха, че става дума за ударно изравняване на натовареността на следователя с колегите му. Проблемът е, че Атанасов е бил в този сектор от 20 дни, а е получил делата малко след 15.30 часа в следобеда на 25 май. Близо час и половина след края на срещата с Моника Маковей.

На Атанасов му се паднали дела за източване на банкови карти, които са изключително трудни за доказване и са с почти нулева разкриваемост. Това накрая ще се отрази в атестацията му.

Но това не е единственият проблем. Данните от проверката показват, че "специализираният" сектор е толкова ветровито място, че е чудно как там изобщо се спазва пропагандираният от шефовете му "екипен принцип". През миналата година са издадени три заповеди за определяне на състава на сектора. Първо са били 18 следователи, после стават 16, а към края на годината – 13. Така и не се изяснява кое налага тази въртележка, но тя е неоспорим факт, показващ колко лесно един следовател може да бъде разкаран.

Има ли дела "на трупчета"?

"Почти" няма, отговори шефът на столичното следствие Иван Иванов пред Етичната комисия на прокурорската колегия. Наистина имало дела срещу неизвестен извършител, за които говори Бойко Атанасов, но по тях се работело бързо. Малко по-късно пред ВСС говори и шефката на специализирания сектор Илияна Кирилова. Тя даде пример за няколко "бързо" разследвани дела. Едно от тях бе делото за проекта АЕЦ "Белене", което под различни форми се разследва вече шест години... Не стана ясно през колко от тези години делото/делата за "Белене" са висели в столичното следствие.

Други дела се разследват другояче.

Изключително показателно е делото срещу Цветан Цветанов. ВСС установява, че информацията, подадена от Бойко Атанасов е грешна. Делото не започва на 29 май 2013 г., когато Делян Пеевски се закани на Цветанов от парламентарната трибуна, а на 19 април – 40 дни преди това. Разследването е приключило с "мнение за съд" на 18 юли. Това е светкавично разследване на фона на общата картина. Тогава партията на Цветан Цветанов беше паднала от власт. Когато се върна на власт, той бе оправдан заради "грешка" на прокуратурата.

Няма заповеди, а само съвети

Пред ВСС следователят Иван Иванов дава уклончив отговор дали вишестоящите прокурори са нареждали на следователите какво да правят по делата. Според него ставало дума за "съвети".

"Целта е била, ако мога да го онагледя, ние сме като едни войници в боя и от праха са ни замъглени очите. Хората, които са отстрани, могат да ни дадат съвети...", казва Иванов. Той и колегите му в "специализирания" сектор отхвърлят всички твърдения за шпицкоманди. Много следователи от другите сектори обаче си замълчаха. Би било странно при огромната власт, които прокуратурата има върху кариерата на следователите, някой да наруши омертата по подобие на Бойко Атанасов. Няма как точно най-верните да пропеят.

Впрочем Атанасов бе обявен за "луд" от члена на ВСС Елка Атанасова. Според главния прокурор обаче Атанасов е човек с мисия. Не стана ясно каква е тя.

Изводите

В самото началото Етичната комисия на ВСС взема решение да се "изиска" становище на главния прокурор за скандалните твърдения на следователя раозбиличител. Накрая самата комисия излиза с позиция, че законът трябва да бъде променен, защото следователите са твърде подчинени на прокуратурата. Позицията на Сотир Цацаров така и не е поискана. "Нямаше смисъл да сблъскване твърдения срещу твърдения", обясни след приключването на случая Юлиана Колева пред Mediapool.

Смисъл обаче имаше, защото Етичната комисия установява системен проблем и е добре ръководителят на системата да каже мнението си. Най-малкото в последните месеци Сотир Цацаров се изявява като горещ привърженик на мнимата децентрализация в прокуратурата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Територия на Мики Маус
    #1

    Хубаво е нещата да се оглеждат дали се вписват в демократичната форма! Но важни са резултатите! Аз не виждам резултати от работата на прокуратурата през последните 27 години. Ако т.нар. "шпиц команди" хванат някой корумпиран, пък било то и за уж дребно престъпление, пак ще да е от полза. Но няма. Няма хванат и за кокошкарски истории. Да не говорим за източени банки за милиарди! А когато едно престъпление не се наказва, то вероятно ще се повтори!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.