В търсене на спасение от рекордно ниското енергийно производство

Ще преговаряме с Турция за активиране износа на ток

Експортът, включващ обаче и транзита, от началото на годината е над 743 хил. мегаватчаса, а вносът - над 1000 МВтч

Снимка: БГНЕС

Ще поискаме от Турция да активира вноса на българска електроенергия, съобщи служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев пред БНР в четвъртък.

 

Целта явно е да се нормализира производството на ток в страната, което в последните два месеца е ограничавано заради рекордно свитото потребление в страната и спадналия износ на електроенергия заради прекалено високите такси за транзита на потоците по мрежата на “Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО).

 

Василев и заместникът му с ресор енергетика Божан Стоянов заминават в петък за Истанбул на работна среща с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. В Истанбул ще бъдат обсъдени редица енергийни въпроси, сред които и създаването на съвместен комитет между България и Турция по въпросите на енергетиката, съобщиха по-рано през деня от икономическото министерство.

 

Търговският обмен на електроенергия с южната ни съседка бе възобновен в средата на 2011 г. след дългогодишно прекъсване на българския внос на ток заради спорове между двете страни около строежа на хидрокаскадата “Горна Арда“, което трябваше да стори турският “Джейлан холдинг“, но българската страна отказваше.

 

Износът на ток за Турция, в който обаче се включват и транзитирани от други страни количества, стана възможен с включването на турската енергийна мрежа към европейската през 400-киловолтовия долекопровод на българо-турската граница, който бе пуснат в експлоатация през 2002 г. Неговата пропускателната способност за пренос на електроенергия от България за Турция обаче е ограничена на 266 MW, а от Турция за България – на 200 MW, което е значително под техническата пропускателна способност на междусистемните електропроводи, обясниха от ЕСО пред Mediapool. Планира се обаче от юни 2013 г. пропускателната способност да се повиши на 366 MW към Турция и на 266 МW от Турция.

 

От началото на годината досега ЕСО е изнесъл 743 277 мегаватчаса за Турция, а е внесъл от южната ни съседка 1035 мегаватчаса. Операторът обаче не можа да уточни дали изнесената електроенергия е закупена в България или е транзитирана, като е внесена отвън, тъй като не разполага с тази информация. От дружеството допълниха, че капацитетът на далекопровода е напълно достатъчен за покриването на нуждите на сегашния търговски интерес за внос или износ на ток през турската граница. Освен това през септември тази година Европейската организация на електроенергийните системни оператори ще направи оценка на работата на турската мрежа в паралел с европейската, за да се прецени дали на турската компания ТЕАШ да се позволи да ползва пълния капацитет на междусистемната връзка с България.

 

Василев коментира още, че все още се търсят резервите да не се увеличи цената на тока от 1 юли, но има шанс тарифите да се запазят на сегашните си нива. По данни на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране(ДКЕВР) исканията на дружествата по веригата за промяна на цените им биха довели до поскъпване на тока с 15-20 на сто.

 

Министърът обясни, че вече са намерени частично резерви за задържане поскъпването на цената на въглищата, добивани в държавните Мини “Марица Изток“, а ТЕЦ "Марица-изток 2“ е внесла доклад в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, с който предлага да се намали цената на тока ѝ. Ако регулаторът се съгласи, мегават електроенергия от държавната електроцентрала ще се продава за 63 вместо за сегашните 66 лв.

 

Продължават преговорите по формиране на цените от 1 юли с всички дружества, включително с производителите на енергия от възобновяеми източници, чиито мощности системно са ограничавани в последните дни, стана ясно от думите на Василев. Той коментира, че е логично когато интересите на част от дружествата са накърнени, те да се опитват да ги защитават. “Енергетиката у тежък отрасъл и винаги има натиск, но трябва да се следва натискът на гражданите, защото работим за тях“, каза министърът и обясни, че в последно време е показал, че не е лесно да бъде уплашен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?