Има 239 млн. лв. резерви в държавната енергетика за запазване цената на тока

Планира се нов модел на ценообразуване от 1 юли без зелена, кафява и невъзвръщаема добавки

Има 239 млн. лв. резерви в държавната енергетика за запазване цената на тока

В държавните енергийни дружества са открити начини за намаляване на разходите с 239 млн. лв., продължава търсенето на подобни резерви и в “Националната електрическа компания“ (НЕК), за да се запази цената на електроенергията от 1 юли 2013 г. на същите нива. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев пред журналисти по време на проведения в петък обществен съвет по енергетика към ръководеното от него ведомство.

 

По думите на Василев от ТЕЦ "Марица-Изток 2" вече са внесени предложения за намаляване на разходите със 100 млн. лв., от АЕЦ "Козлодуй" - с 50 млн. лв., и от ЕСО - с 9 млн. лв. Заедно с обявените преди две седмици намалени с 80 млн. лв. разходи на Мини "Марица-Изток" общо в държавните дружества са намерени резерви от 239 млн. лв. до момента, каза министърът.

 

“Останалите участници в енергийната система, включително и “Националната електрическа компания“, ще продължат да търсят възможности за намаляване на разходите си“, каза Василев. Според него “в момента се движим в правилната посока и имам надежда, че цената на тока ще бъде запазена от 1 юли.

 

Василев каза още, че в момента заедно с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се работи по изцяло нов модел на ценообразуване, от който да отпаднат въобще добавките за кафявата енергия, плащани на топлофикациите за произведения от тях так, за зелената енергия от възобновяемите източници и за невъзстановяеми разходи на НЕК по дългосрочните договори за тока от американските централи в “Марица Изток“.

 

Целта на този модел е цените да се формират на пазарен принцип, без изкривявания, но как ще стане това тепърва ще се обсъжда с индустрията. По думите на Василев премахването на всякакви добавки към цената на тока, без това да се отразява на крайната цена за потребителя, ще отпуши износа на българско електричество към външни пазари.

 

По думите му новият модел на ценообразуване ще осигури възможност от една страна, да е ясно за хората какво и защо плащат, а от друга - това да бъде равномерно разпределено, а не да минава през допълнителни добавки и административни процедури.

 

Василев уточни, че не става въпрос да отпаднат трите добавки само от енергията за износ, а въобще да се преструктурира ценообразуването. "Трябва да стане ясно, от една страна, за гражданите какво плащат и защо го плащат, а не да имат хиляда линии от добавки, от друга страна, това да бъде абсолютно равномерно разпределено на пазарен принцип, а не да минава през добавки и административни процедури", каза министърът.

 

Той добави, че МИЕТ работи с ДКЕВР денонощно, за да може това да се случи до 1 юли и да може чрез намерените в държавните дружества резерви да бъде запазена цената на тока. Предстои да се реши още кои електроцентрали с каква мощност ще се включат във формирането на т.нар. микс от енергия за пазара през следващия едногодишен период на действие на енергийните цени.

 

Василев припомни, че от 1 юли всички фирми, ползващи ток средно напрежение, трябва да излязат на свободния пазар. Това означава, че вече около 44 процента от общото електропотребление вече ще се осигурява на договорени пряко цени.

 

От следващия ценови и регулаторен период всички консуматори - средно напрежение, излизат от регулирания пазар, което означава, че около 44 процента от електричеството на страната ще се доставя на свободния пазар, каза Василев.

 

Производителите на зелена енергия са готови да поемат разходите, които предизвикват в енергийната система, но искат ДКЕВР да представи ясно обосновани разчети за таксите, които ВЕИ-тата трябва да плащат за балансиране на системата, коментира представителят на Българската фотоволтаична асоциация Владимир Аличков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?