Ще проверяваме в интернет сумите за болничните си

Ще проверяваме в интернет сумите за болничните си

До месец и половина Националният осигурителен институт ще предостави възможността хората да проверят в интернет страницата на ведомството дали болничният им лист е внесен от работодателя за изплащане на обезщетението. Това съобщи управителят на НОИ Йордан Христосков пред БНР в неделя.

Чрез персоналния си идентификационен код хората ще могат да влязат в базата данни и да видят дали болничният им лист е внесен, дали е в процес на обработка и каква сума ще получат за времето, в което са отсъствали от работа. Така те ще могат да проверят и върху каква основа се изплащат болничните им и върху какви средни възнаграждения е осигуряван служителят през последните шест месеца, обясни Христосков.

Той отбеляза, че основната причина хората, боледували през януари, още да не са си получили обезщетенията са некоректните работодатели, които бавят   внасянето на болничните листове или не са подали информацията за възнагражденията на боледувалия за предходния шестмесечен период, на чиято база се изчислява обезщетението. Друг проблем е, че някои от фирмите осигуряват хората си на половин работен ден.

“Точно в тези месец и половина, откакто ние вече приемаме болнични, се появиха и скритите от обществеността проблеми като неплащането на болничните от работодателите”, каза управителят на НОИ. Той допълни, че е във ведомството се получават много молби от майки, чиито обезщетения трябва да бъдат изплащани от работодателя за това, че те са родили миналата година или излезли в отпуск за болест и майчинство, НОИ да им плаща дължимите суми, а не работодателят.

Откакто в началото на януари бе въведена новата система за изплащане на болничните от НОИ по сметка на работещия, около 50 хил. души са получили  полагащите им се обезщетения. Те възлизат на обща сума от около 10 млн. лв., допълни Христосков. Около 18 процента от внесените болнични листове са върнати, но много от боледувалите са в графата “чакащи”, защото техните листове са приети, но липсват данни от работодателя.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?