Швейцарците гласуваха за ограничаване на имиграцията

Швейцарците гласуваха за ограничаване на имиграцията

Швейцарците одобриха с минимално мнозинство от 50,3 процента ограничаване на масовата имиграция и предоговаряне на двустранното споразумение за свободно движение между Швейцария и ЕС. Това сочат съобщените от швейцарската телевизия официални окончателни резултати, предадоха информационните агенции в неделя.

Предложението за ограничаване на масовата имиграция бе направено от дясната популистка партия Демократичен съюз на центъра, която има най-много депутати в парламента.

Швейцарското правителство, повечето политически партии и работодателите бяха категорично против с аргумента, че това може да навреди на националната икономика и на отношенията с ЕС.

Според резултатите след преброяването на всички бюлетини предложението се приема с мнозинство от гласовете на национално равнище (50,3 процента от гласувалите) и от  мнозинството швейцарски кантони - двете необходими условия за утвърждаване на резултат от референдум.

Според Клод Лоншан от института ГфС подкрепата за "слагане край на масовата имиграция" е била между 50,4 и 50,9 процента от гласовете.

Френскоезичните кантони гласуваха против предложението да се въведат квоти за имигранти, а немскоезичните и италианскоезичните кантони подкрепиха този ход, който може да доведе до сериозни последици за отношенията на Швейцария със страните от ЕС.

Днешният резултат означава, че правителството на Швейцария ще трябва да предоговаря мъчно постигнатото двустранно споразумение с ЕС за свободно придвижване на работници, отбелязва Асошиейтед прес.

Още преди да се състои днешният референдум, ЕС предупреди, че ако Швейцария сложи край на двустранното споразумение за свободно придвижване, всички други двустранни споразумения между Швейцария и ЕС ще бъдат денонсирани.

Според ДСЦ масовата имиграция, констатирана през последните години, е причина за много от проблемите на страната - недостиг на жилища, обезобразяване на природата заради строителството на нови жилищни сгради, натоварени превозни средства.

През 2013 г. чужденците съставляваха 23,5 процента от населението на Швейцария. Италианците и германците са най-много /респективно 291 000 и 284 000 души/. Следват ги португалците и французите /респективно 237 000 и 104 000 души/.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа