Си Цзинпин при Меркел: Китайско-германските отношения ще имат ново начало

Си Цзинпин и Ангела Меркел по време на пресконференцията в Берлин

Отношенията между Китай и Германия предстои да навлязат в нова фаза, заяви в сряда китайският президент Си Цзинпин след среща с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, предаде Ройтерс.

"Китайско-германските отношения ще имат ново начало, в което се нуждаем от пробиви", каза Си на съвместна пресконференция с Меркел. Той допълни, че по време на визитата си в Германия се надява двете страни да планират "нови проекти, да се фокусират върху нови цели и да намерят нови начини" за сътрудничество.

Посещението на китайския държавен глава ще премине през обща пресконференция, обяд и вечеря с Меркел, както и откриване на нов дом за двете китайски панди в зоопарка в Берлин.

 

"Добре сте дошли тук в тези бурни времена за света", каза германският канцлер на китайския президент в момент, когато новото ракетно изпитание на Северна Корея може да хвърли сянка върху започващата в петък среща на лидерите на Г-20, предаде ДПА.

 

Що се отнася до дневния ред на срещата в Хамбург Си е съюзник на канцлерката, а американският президент – съперник, отбелязва Ройтерс.

По думите на Меркел Китай и Германия могат да допринесат за "успокояване на тази необузданост и за създаване на по-спокоен свят"

Германия и Китай, които са на противоположни мнения с американския президент Доналд Тръмп по въпроса с климата, обещаха да работят заедно в областта на търговията и въздушно-космическите разработки, да постигнат напредък към споразумение за свободна търговия и да си съдействат за развитието на Африка и Афганистан. Тръмп критикува Пекин и Берлин и по различни търговски въпроси.

"Надявам се, че все пак можем да преодолеем някои препятствия, макар и още да не знаем какъв ще е финалният резултат" на срещата на 20-те най-развити икономики в Хамбург, каза Меркел.

Двамата лидери се срещнаха, когато Китай обяви, че ще позволи на експерти по рак на черния дроб от Германия, САЩ и други страни да се включат в медицинския екип, лекуващ нобеловия лауреат Лю Сяобо.

Нито един от двамата обаче не спомена Лю в изявленията си пред медии в канцлерството.

 

Меркел каза, че са обсъдили колко е важно да има силно гражданско общество и че двете страни трябва да водят диалог за човешките права.

Меркел каза, че гледа с добро око на инициативата на Си, наречена "Икономическият пояс на Пътя на коприната", която призовава за разширяване на търговията в Азия, Африка и Европа с инвестиции в пристанища, железопътни линии и други инфраструктурни обекти.

 

"С удоволствие бихме участвали в такива проекти и се надяваме на прозрачен процес по обществени поръчки", заяви германският канцлер.

 

В деня на пристигането на китайския президент в Берлин европейският самолетостроител Еърбъс (Airbus) подписа рамково споразумение с китайското авиодружество Чайна авиейшън съплайс холдинг (China Aviation Supplies Holding Company - CAS), предвиждащо продажбата на 140 самолета за общо 22,8 милиарда долара. Това съобщи в Берлин шефът на Еърбъс Том Ендерс, цитиран от Франс прес.


Поръчката включва 100 машини за средни разстояния А320 и 40 за дълги полети модел А350. По думите на Ендерс компанията отдавна не е сключвала толкова голям договор.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?