Силите на иракските кюрди в офанзива срещу "Ислямска държава"

Силите на иракските кюрди в офанзива срещу "Ислямска държава"

Въоръжените сили на иракските кюрди тази сутрин започнаха мощна офанзива за освобождаване на стратегическия град Синджар от "Ислямска държава", съобщиха световните агенции в четвъртък.

Операцията е подкрепяна от бойни самолети на оглавяваната от САЩ международна коалиция, както и от артилерия, която подложи на интензивен обстрел позициите на джихадистите в Синджар и околностите му.

Най-малко седем хиляди бойци от кюрдските военизирани формирования "пешмерга" атакуват града в Северозападен Ирак по няколко направления.

Синджар е разположен на стратегически път, свързващ град Мосул - крепост на ИД в северен Ирак - със Сирия, където джихадистите също контролират обширни територии.

"Ислямска държава" превзе Синджар през август 2014 г., подлагайки на гонения и насилия религиозното малцинство на язидите, обитаващи града.

Съветът за сигурност на района Кюрдистан съобщи, че бойците му са установили контрол над стратегическа пътна артерия близо до град Синджар и по този начин са прекъснали важни снабдителни маршрути на групировката "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

Съветът посочва, че бойците пешмерга са достигнали Магистрала 47, осигуряваща непряка връзка между двете най-големи твърдини на радикалната групировка - Ракка в Сирия и Мосул в Ирак, и са установили контрол над два участъка от нея.

Иракската държавна телевизия "Ал Иракия" съобщи, че пешмергите са стигнали до кметството на Синджар. Тази информация обаче не е потвърдена от кюрдски официални източници.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?