В ново интервю, част от серията след едногодишно мълчание

Симеон Дянков потвърди, че руската ВТБ няма интерес към КТБ

Симеон Дянков

Руската банка Внешторгбанк (ВТБ) няма интерес към покупката на Корпоративна търговска банка, която бе поставена под специален надзор от БНБ и в която ВТБ има близо 10% дял. Това каза в интервю пред БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков, който е член на Надзорния съвет на ВТБ и ректор на висшето Руско икономическо училище, по повод на слуховете за интерес на банката към КТБ.

Дянков допълва, че позицията на втората по големина руска банка е излязла много бързо и е логична, защото тя се занимава в инвестиционно банкиране и няма клонове, заради което няма интерес към такава сделка.

В последните седмици Дянков, който запази мълчание пред медиите повече от година след оставката си като финансов министър през февруари миналата година, даде няколко интервюта пред чужди и български медии.

И последното интервю, посветено на ситуацията в България, Дянков обявява, че няма намерение да се връща в българската политика.

"Банковата ни система дълго време беше стабилна и продължава да е стабилна", коментира бившият финансов министър. Според него е имало краткосрочна криза на доверие, но не в банковите институции, а в политическите среди. "Политици си разменяха тайни и не толкова тайни удари. За съжаление, както винаги, се удря и там, където не очакваш - в случая банковата система", посочва той.

Дянков не смята, че "Южен поток" е ускорил края на правителството на Пламен Орешарски. По думите му правителството се е самосвалило с твърде популистичната си политика, която не може да изпълнява. Според Симеон Дянков недалновидна политика се е водела в редица сектори - здравеопазване, енергетика, транспорт. "Южен поток" е само един елемент от тази недалновидна политика, казва той.

Запитан какво би направил, ако беше министър на финансите през изминалата една година, Симеон Дянков отговори, че не би спрял реформите, които практически вече са били извоювани и приети в обществото. За пример той посочва пенсионната реформа. По думите му в администрацията също са направени много реформи, но са се осъществили ненужни проекти. Всички реформи ще трябва да се правят наново.

По повод на новия състав на Европейската комисия, бившият финансов министър казва, че Жан-Клод Юнкер ще бъде много добър председател - грижовен и активен.

По думите му той ще се грижи за всички държави, не само за големите, което е важно за България. "Той е добър приятел на България. Освен това Юнкер разбира и от финанси. Юнкер е най-важният представител на това поколение и е добре да е председател", заключва Дянков, според когото на ЕК ѝ е нужна нова структура, за да може да реагира по-бързо при всякакви кризи, не само финансови.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес