Симеон Дянков предложен за член на надзора на руската Внешторгбанк

Симеон Дянков

Бившият български финансов министър Симеон Дянков може да влезе в Надзорния съвет на руската Внешторгбанк (ВТБ), съобщи руското издание "Комерсант". В четвъртък Съветът на директорите на банката е одобрил списъка с кандидатите на надзора на банката, които трябва да бъдат одобрени от общото събрание на акционерите през юни.

Симеон Дянков е предложен като независим член на надзора на ВТБ. След като напусна поста финансов министър в България, Дянков стана ректор на висшето Руско училище по икономика в Москва.

Съвета напускат министърът на икономиката Алексей Улюкаев и бившият заместник-председател на руската централна банка Генадий Меликян. На тяхно място главният акционер "Росимущество" предлага кандидатурите на заместник-председателя на централната банка Владимир Чистюхин и на Симеон Дянков.

Руската Внешторгбанк (ВТБ) има преобладаващото държавно участие (75.5% от капитала). Тя е втората по големина банка в Русия. В България ВТБ придоби активи чрез дъщерни дружества в БТК, Булгартабак, Корпоративна търговска банка. Впоследствие ВТБ излезе от Булгартабак, като го продаде на офшорни компании.

Още по темата
Още от Бизнес

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?