Симеон изгони петима депутати от НДСВ

Симеон изгони петима депутати от НДСВ

По лично настояване на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски петима депутати от “бунтарското” крило бяха изключени от партията и парламентарната ѝ група. Това стана във вторник, на заседание на Политическия съвет и депутатите от НДСВ. Отстранени са Пламен Панайотов, Борислав Ралчев, Борислав Великов, Владимир Дончев и Атанас Щерев, който сам е подал оставката си. От 14-те члена на политсъвета само Огнян Герджиков е гласувал “против” изключването на колегите си. От парламентарната група 30 депутати са подкрепили искането на царя, 8 са били против, 5 са се въздържали.

Чистката в НДСВ бе въпрос на време, след като част от царските депутати открито оспориха легитимността на проведения през юни извънреден партиен конгрес, чийто решения все още не са регистрирани в съда поради съмнения за манипулации. Такива жалби бяха подадени в съда от партийни членове, но през лятото Симеон Сакскобургготски настоя Пламен Панайотов, Борислав Великов и Борислав Ралчев, за които смята, че са организирали жалбите, да осигурят тяхното оттегляне.

Във вторник лидерът на НДСВ е обвинил тримата, че не са изпълнили искането му и не са облекчили съдебната регистрация на новото партийно ръководство, поради което трябва да бъдат изключени.

Бившият организационен секретар на НДСВ Владимир Дончев е обвинен за слаба работа, както и за това, че не е привлякъл нови членове. По повод публично изразеното недоволство на Дончев, че бил принуден да върши “мръсната работа” по указание на ръководството, Симеон се обърнал към него с думите, че трябвало да върши “чистата работата”, разказаха участници в заседанието.

Те коментираха, че депутати, които по-рано подкрепиха декларация срещу манипулациите на юнския конгрес и искаха санкциите за отговорите в лицето на Милен Велчев и Илчо Дуганов, са се “снишили” по време на безпрецедентната разправа с колегите им.

На въпрос на Mediapool дали Симеон възнамерява да накаже и министри като Даниел Вълчев и Николай Василев, които също заеха “бунтарски” позиции, лидерът на ПГ на НДСВ Пламен Моллов каза, че не може да предвиди бъдещи решения на партийното ръководство, тъй като казусът е в процес на развитие.

Според източници от тройната коалиция, Симеон е сондирал с премиера Сергей Станишев оттегляне на свои министри от кабинета. Макар че Станишев работи добре с тях, не е изключено да ги смени през декември или в началото на следващата година, когато се очаква да предложи по- широки рокади в правителството.

Пламен Моллов заяви на пресконференция след заседанието, че петимата депутати са изключени заради извършена политическа дейност, която уронва престижа и името на НДСВ. Недопустимо е някой да поставя личните си интереси и разбирания над партийните, допълни той.

Според говорителя на НДСВ Станимир Илчев, изключването на петимата е част от оздравителните мерки, които целят подобряването на състоянието на партията. Той определи тези мерки като "болезнени, но наложителни".

Петимата са отправили твърдения, несъответстващи на общата позиция на партията и са създавали различна политическа линия в ПГ на НДСВ. Илчев даде за пример техни становища, че проектобюджетът за 2008 г. не защитава либерални ценности и идеи.

Освен това петимата са смятали, че трябва да се работи за “демонтаж” на тройната коалиция и предизвикване на предсрочни избори, каза Илчев.

На излизане от партийната централа Атанас Щерев призна, че “царят го е помолил да напусне ПГ на НДСВ”.

“Той каза, че явно аз се чувствам неудовлетворен от НДСВ и ме помоли да си подам оставката от членство в НДСВ и ПГ. Аз му отговорих, че – да, наистина е така”, заяви Щерев, който е един от най-острите вътрешнопартийни критици в НДСВ.

Във вторник с пълно мнозинство са избрани трима зам.-председатели на НДСВ - Марина Дикова, Милен Велчев и Илия Лингорски. За организационен секретар на партията е избран Илчо Дуганов.

На заседанието са обсъдени и резултатите на НДСВ от местните избори.

“По всеобщо мнение те са катастрофални. За изборните резултати основната вина и отговорност се носи от Политическия съвет на НДСВ, начело с нашия лидер – заради политиката, която се провежда в момента.
В момента НДСВ губи своята физиономия на политическа либерална партия, прави компромиси в тройната коалиция и естествено, при една такава ситуация, когато се разминават оценките, когато виждам, че голяма част от членовете на НДСВ и депутати споделят това виждане на лидера, но голяма част от членовете на НДСВ по места споделят моето мнение – явно конфликтът е сериозен”, коментира Атанас Щерев.

Споделяне

Още по темата

Още от България