С осигурен заем от Общинска банка

Синът на Андрей Иванов купил еврoпрoект за 7.3 млн. лв. срещу 5000 лева

БСП обвини шефа на софийската ГЕРБ в конфликт на интереси, според него това е “политическа инсинуация”

В разгара на предизборната кампания през 2011 г. синът на бившия председател на Столичния общински съвет (СОС) и шеф на софийската организация на ГЕРБ Андрей Иванов Бранимир е купил срещу 5000 лева европроект за предприятие за замразени продукти за 7.3 млн. лева. Това е станало чрез фирмата “БМА – 2009”, която е еднолична собственост на Бранимир Мирчев, установи проверка на Mediapool в публичните регистри.

Европроектът е реализиран с кредит от Общинска банка, отпуснат по-малко от месец преди изборите. Заради отпуснатия заем БСП обвини Андрей Иванов в конфликт на интереси. Социалистите са сезирали и комисията по конфликт на интереси в СОС и настояват новият председател на СОС Елен Герджиков и кметът Йорданка Фандъкова да видят при какви условия е отпуснат заема. Фандъкова отговори, че всеки сигнал ще бъде проверен.

Свидетели сме на поредната политическа инсинуация срещу мен и общинските съветници от ГЕРБ, чрез която БСП и нейната градска организация се стреми да реши тежките вътрешнопартийни проблеми, които се очертаха преди техния конгрес”, заяви Андрей Иванов чрез пресцентъра на ГЕРБ. Запознати обаче смятат, че "поредната инсинуация" срещу Иванов излиза по-скоро от негови съпартийци.

Това е поредният скандал, свързан с името на лидера на софийската организация на ГЕРБ, който без обяснения беше сменен от председателския пост на СОС в началото на 2012 г.

Първата атака срещу него беше в края на 2010 г., когато партията на Яне Янев РЗС обвини Иванов, че притежава 60 имота, които не съответстват на доходите му. Седем месеца по-късно данъчните казаха, че всичко с доходите и имуществото му е на ред, а Иванов декларира, че заедно със съпругата си притежава 14 имота.

Името на Иванов беше набъркано и в случая с искането за вдигане цената на водата от “Софийска вода”, като концесионерът ходи на лична среща с премиера Бойко Борисов, както и с търга за е-управление на София, който новият председател на СОС отмени.

Новият скандал – спасяването на един умиращ проект

В новите разкрития около Андрей Иванов става дума за класическа схема на изземване на бизнес от хора, изпаднали във финансови затруднения, от лица, които поради добри връзки с властта си набавят заемни средства.

Случката става в разгара на предизборната кампания.

БМА – 2009”, която е еднолична собственост на сина на Андрей Иванов, купува фирмата “96 Агрогруп” в края на юли 2011 г.

Година по-рано, на 5 май 2010 г., “96 Агрогруп” спечелила проект за 7.3 млн. лв. по Програмата за селските райони. Проектът е за изграждане на предприятие за преработка и замразяване на плодове и зеленчуци в село Караново край Нова Загора. Максималната безвъзмездна помощ по проекта е 3.68 млн. лв., показва регистърът на фонд “Земеделие”.

Съгласно европейските правила парите се плащат след завършване на проекта. Шестимата съдружници в “96 Агрогруп” обаче не могат да осигурят съфинансирането. Това е проблем за много бенефициенти по европроектите.

Тогава на помощ идва синът на Андрей Иванов – Бранимир. Чрез фирмата си “БМА – 2009” той купува дяловете на шестимата в “96 Агрогруп” за 5000 лв., показват данните от Търговския регистър.

"Не желая да коментирам дали това е действителната цена на сделката и дали е имало принуда или сме ги продали доброволно", заяви единият от продавачите пред Mediapool.

Така Бранимир Мирчев става едноличен собственик на фирмата, но месец по-късно на 29 август 2011 г. малък дял за 750 лева купува и застрахователят Сотир Петров. Капиталът на дружеството е 5000 лв.

За управител на дружеството синът на Андрей Иванов назначава Юри Велков. На практика ние успяхме да спасим един умиращ проект в един златен район, като ще дадем поминък на осем села в региона, каза Велков пред Mediapool.

Общинска банка дава кредит от 6 млн. лв.

За да се реализира проектът, е необходим банков заем, който предишните собственици не успяват да осигурят. За новите обаче той се оказва лесен. Договорен е от Общинска банка, като това е станало с лобирането на Андрей Иванов, твърдят общинските съветници от БСП.

Причината е, че договорът с банката се договоря по времето, когато Иванов трябва да изпълни решение на СОС за свикване на извънредно общо събрание на банката, на което Столична община да си върне контрола.

Събранието обаче се проваля, заради забавено изпращане на искането за свикването му от СОС. Официално виновни няма. Неофициално се говори, че това е станало със санкцията на Андрей Иванов, заради което БСП поиска отстраняването му.

Тегленият кредит от фирмата на сина на Андрей Иванов от Общинска банка е за 5.93 млн. лв. при лихва от 9.5%. Заемът трябва да бъде върнат до 30 септември 2015 г. Той е обезпечен с активите на предприятието за преработка на плодове и зеленчуци край Нова Загора, както и с имот от 660 кв.м в центъра на Стара Загора, върху който има две сгради от 190 кв.м и 72 кв.м , твърди Юри Велков, управител на “96 Агрогруп”.

Няма проблеми с обслужването на кредита, обезпечението е стабилно, коментираха неофициално и от Общинска банка пред Mediapool.

Конфликт на интереси

При отпускането на кредити от над 1 млн. лв. от банки, поставени под особен надзор от БНБ, е необходимо съгласие от Централната банка, твърдят от БСП. Общинска банка е поискала такова съгласие, като първоначално е получила отказ от БНБ. Впоследствие обаче е дадено положително становище, твърдят социалистите. Това според БСП говори за индиректна намеса на Андрей Иванов за отпускането на кредита.

От БСП чакат отговор и на въпроса дали забавеното искане за извънредно общо събрание на Общинска банка не е било свързано с този заем.

Конфликт на интереси няма, но независимо от това възнамерявам лично да поискам произнасяне на комисията за конфликт на интереси към Народното събрание по случая”, казва Андрей Иванов.

Обезпечението по кредита, което включва и самото вече изградено предприятие, надхвърля многократно изнесеното от общинския съветник от БСП Георги Кадиев, твърди Иванов. Той посочва, че оценката на обезпечението, като част от процедурата за отпускане на кредита, е последователно разглеждана от кредитния и управителния съвет на Общинска банка. “За отпускането на кредита има и становище на БНБ. Спазени са всички процедури. Кредитът и в момента се обслужва редовно”, завява Андрей Иванов.

Междувременно БНБ излезе с позиция, че банковите кредити се одобряват от органите за управление на търговските банки съгласно техните вътрешни правила.”Категорично възразяваме срещу всеки опит Българската народна банка да бъде превръщана в обект на безотговорно партийно говорене. Напомняме, че политическата конфронтация и банковата тема нямат нищо общо – редките изключения от това правило не са донесли нищо добро на България”, са казва в изявлението на БНБ.

Земеделският министър канен да открие предприятието

Земеделският министър Мирослав Найденов е бил поканен да пререже лентата на новото предприятие, казаха неофициално за Mediapool. Ако скандалът набере скорост обаче не е сигурно дали той ще отиде.

Мероприятието е било планирано за май. В момента текат последните довършителни процедури и издаването на акт 16. Очакванията са след пускането му в експлоатация в него да работят около 60 – 70 човека от околните села. Заетите обаче ще бъдат много повече, защото ще се изкупува и произведената продукция.

Освен този проект по Програмата за селските райони “96 Агромах” има реализиран успешен проект и по САПАРД за близо 40 000 лв. за черешова градина. Не е ясно дали синът на Андрей Иванов е взел и черешовата градина в сделката за 5000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?