Синдикалистка е викана на разпит заради нападки към пенсионните фондове

Ваня Григорова

Синдикалистката Ваня Григорова съобщи, че на 9 декември е била привикана в полицията да даде обяснения по жалба срещу нея от пенсионните фондове за "вредителство". Григорова, която е експерт към КТ "Подкрепа", е вторият голям критик на частните фондове. Действията срещу нея идват няколко седмици след като асоциацията на пенсионните фондове поиска държавата да се разправи с най-големия им критик – Любомир Христов.

"Бях извикана на 9 декември в Главна дирекция "Национална полиция" по жалба срещу мен от частните пенсионни дружества, до която не получих достъп, но ми бе казано, че става дума за "вредителство срещу пенсионната система", съобщи Григорова. Тя е отишла с адвокат, който не е бил допуснат до "разговора" в полицията.

Според Григорова жалбата на пенсионните фондове е до прокуратурата, но на нея не ѝ е казано в какво престъпление срещу фондовете е подозирана. По думите на синдикалистката най-вероятната цел на дружествата е да бъде забрането на хората като нея да коментират резултатите от дейността на частните пенсионни фондове.

От Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) потвърдиха пред Mediapool, че действително са подали жалба срещу Григорова. От прокуратурата до момента не са съобщавали да е получен подобен сигнал.

Ваня Григорова е икономически съветник на КТ "Подкрепа" и от години критикува дейността на частните фондове, като твърди, че за хората е най-добре да се осигуряват задължително само в първия държавен пенсионен стълб, тоест само в НОИ. По думите ѝ спестяванията във втория стълб са стопени заради инфлацията, а в интервю за бТВ направи паралел между фондовете и HelpKarma, което вероятно е предизвикало реакцията на дружествата.

Позицията, че вторият стълб трябва да бъде закрит, отстоява и финансистът Любомир Христов, срещу когото също бе внесена жалба в Комисията за финансов надзор през ноември. Тогава пенсионната асоциация изнесе мотиви, че статиите на Христов са "тенденциозни".

Войната между пенсионните фондове и критиците им се ожесточи в последно време, защото се оказа, че пенсионните спестявания във втория стълб са твърде ниски и няма да стигнат за пожизнена пенсия, а частните дружества смятат, че за проблемите е виновна държавата. За да не ощети бъдещите пенсионери, държавата се съгласи на няколко компромиса, чрез които с много пари от бюджета ще компенсира недостатъците.

Преди дни Европейската комисия прие План за действие за европейска демокрация, в който има специална инициатива за защита на журналисти и граждански активисти срещу т. нар. SLAPP дела (дела "шамари"). Това са съдебни процеси по инициатива на държавни органи или мощни бизнеси като наказателна мярка срещу критично настоени журналисти, активисти и др.

Фондовете: Твърденията на Григорова са неверни и манипулативни

Късно в понеделник асоциацията на пенсионните фондове разпространи официална позиция по случая. Според нея подаденият сигнал до компетентните органи е във връзка с "неверни" и "манипулативни" твърдения на Ваня Григорова. Сред тях са:

  • Г-жа Ваня Григорова нееднократно заявява, че частните пенсионни фондове са пирамиди. За нас е категорично недопустимо, който и да е да си позволява да нарича нормативно контролирани дружества "пирамиди" и да прави аналогии със схеми за измама.
  • Г-жа Ваня Григорова твърди, че пенсионните спестявания в частните пенсионни фондове са на загуба, което не отговаря на истина. Всяка една индивидуална партида на всеки един вложител е нараснала. Това е видно от официалните данни на Комисията за финансов надзор. Пенсионните фондове са с положителна доходност.
  • Г-жа Ваня Григорова твърди, че пенсионните дружества налагат големи такси, като така ощетявали вложителите. Както сме посочвали неведнъж, таксите са в размер, обичаен за управлението на активи в капиталовите стълбове и дори след приспадането им, фондовете реализират положителна доходност за осигурените лица.
  • Внушенията на г-жа Григорова могат не само да подлъжат гражданите да прехвърлят средствата от личните си партиди в частните пенсионни фондове - в които имат ясна отчетност и контрол, и да ги излеят в общото държавно осигуряване, но и да разклатят доверието в цялата финансова система на страната.

"БАДДПО би желала да подчертае, че подкрепя както свободата на словото, така и смислените дебати за бъдещето на пенсионната ни система, но с проверени факти и аргументи. Пенсионната система на България е определяща за съдбата на милиони пенсионери и не може с лека ръка да се заблуждават хората. БАДДПО не може да приеме слагането на знак за равенство между свободата на словото и разпространението на откровени лъжи, клевети и манипулации! Всеки, който го направи, трябва да е наясно, че ще се наложи да поеме своята отговорност", завършва позицията на пенсионната асоциация.

Споделяне

Още по темата

Още от България