Синдикатите настояват за спешна среща с премиера за пенсионната реформа

Синдикатите настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов преди правителственото заседание в сряда. Причината е, че във вторник при разговорите между синдикати, работодатели и управляващи, не бе постигнато споразумение за промените в Кодекса за социално осигуряване.

Несъгласието на синдикатите е свързано с предложението на властта за вдигане с 3 години на осигурителния стаж за пенсия от юли догодина. Те напуснаха заседанието на Националния тристранен съвет.  Социалният министър Тотю Младенов обаче обяви, че решението остава.

Облекчен режим ще има само за хората от 1-ва и 2-ра категория труд, които работят в по-тежки условия – тяхната възраст за пенсиониране ще се вдига поетапно с по една година за периода от 2011 до 2013 г. 

До следващата сряда трябва да стане ясно какво ще се случи с тавана на осигуряване от 420 лева за тези, които сами си внасят вноските. КНСБ и КТ "Подкрепа" поискаха референдум, за това дали да има увеличаване на осигурителната вноска или повишаване на необходимия стаж за пенсиониране. За профсъюзните лидери увеличението на стажа е прикрито повишение на възрастта за пенсиониране.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?