"Синьо единство" за разрива с ДСБ: Не се получи с доверието

В отворено писмо лидерите на партия "Синьо единство" разпространиха своето обяснение защо не се получила коалицията с ДСБ.


"Синьо единство" беше създадена с единствената цел да участва в коалиция Сините, която да поиска доверието на десните избиратели за единство и на базата на това доверие да се формира единна партия", се казва в писмото.  

"Начините за реализирането на този проект бяха два: Първият, да се изгради след изборите единна партия между "Синьо единство" и ДСБ и гаранти за това да бъдат Иван Костов и Надежда Нейнски. Или вторият, да се сведе единството до проекта ДСБ и да се включат отделни личности от "Синьо единство" в листите на тъмносинята партия", продължава обяснението.

"Единната платформа, подписана на 20.01.2013 г., беше знак, че избраният път е пътят на единната партия. Това мотивира хората от "Синьо единство" да обиколят страната, да изградят структури, да убедят много съмишленици, да преборят с години наслоявано недоверие и да учредят партията, която да направи юридически възможно сливането".

В писмото се обяснява, че "една седмица преди крайния срок "Синьо единство" се учреди като партия, бе технически и политически напълно готова да участва в коалиция Сините и да доведе до край процеса по сливането след изборите".

Според обяснението в хода на преговорите е станало ясно:

"Че проектът единна партия не се ползва с подкрепа от структурите на ДСБ и очевидно се върти в главата само на няколко човека, че няма необходимото ниво на доверие между ДСБ и "Синьо единство" и според ДСБ то може да бъде дадено само срещу парична гаранция, че ДСБ считат проекта си за успешен и за тях приоритет е неговото бъдещо развитие".

Това е довело до оттеглянето на "Синьо единство" от преговорите.

Писмото завършва с уверението, че преговорният екип е положил "всички усилия да аргументира ДСБ за необходимостта от изграждане на единна партия" и с извода, че опит за създаване на нова дясна партия на основата на старата десница може да бъде направен отново в зависимост от оценката на избирателите към традиционните десни от СДС и ДСБ.

Споделяне

Още от Избори 2013

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?