Премиерът Виктор Понта:

Ситуацията в Крим - най-голямата опасност за сигурността на Румъния след 1989 г.

Президентът Бъсеску: Заради Русия НАТО трябва да препозиционира военните си ресурси

Виктор Понта и Траян Бъсеску

Румънският премиер Виктор Понта заяви, че ситуацията в Крим е най-голямата опасност за сигурността на Румъния след 1989 г.. Президентът на Румъния Траян Бъсеску пък, в дух на рядко срещано между двамата единомислие, заяви, че заради действията на Русия НАТО трябва да препозиционира военните си ресурси.

"Смятам, че това е най-голямата опасност за сигурността на Румъния и за региона след 1989 г. Категорично. Засега е хладен конфликт. Да не дава Господ да стане горещ в следващия период. Очевидно, за първи път си даваме сметка колко важно е, че сме в НАТО, в ЕС и че за всяка опасност, колкото и голяма да е, не сме сами. Ние сме част от едно изключително важно политико-военно семейство", коментира Виктор Понта в предаване на телевизия Антена.

Според румънския премиер конфликтът в Крим е също възможност за сближаване на Република Молдова с ЕС и НАТО.

"В същото време, аз виждам, че е и най-голямата възможност след 1990 г.", каза Понта и добави, че за Румъния този въпрос е много важен. Румънският премиер смята, че трябва да се използва "този политико-исторически момент за изключително силно приближаване на Молдова" към ЕС и НАТО.

Според Понта Румъния може от политическа и икономическа гледна точка да бъде за Молдова това, което Западна Германия бе за Източна. Той уточни обаче, че няма предвид като основно решение обединяване на Молдова с Румъния, както бе обявил президентът Траян Бъсеску.

"Аз не смятам, че това е най-интелигентното решение, освен ако хората в Молдова решат така, ще направят референдум. Ако не, най-рационалното и интелигентно решение е Румъния да подкрепи конкретно, а не само чрез декларации, необратимо сближаване на Молдова с ЕС", каза румънският премиер.

Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че НАТО трябва да препозиционира военните си ресурси вследствие на военните действия на Руската федерация през последните месеци, съобщава агенция Ройтерс.

Бъсеску говори пред журналисти в Букурещ преди да отпътува за Хага за участие в срещата на високо равнище за ядрената сигурност.

"Ще използвам възможността, че много държавни глави ще бъдат в Хага, и извън срещата на високо равнище ще ги информирам за ситуацията в региона, за нуждата от препозициониране на военните ресурси на НАТО в резултат на военните действия през последните месеци на Руската федерация и така нататък", заяви румънският президент Траян Бъсеску, цитиран от агенция Аджерпрес.

Румъния е сред най-твърдите привърженици на западните санкции срещу Москва след анексирането на украинския полуостров Крим, отбелязва Ройтерс.

Румъния се тревожи специално, че съседна Молдова, където има рускоговорещо малцинство, може да бъде следващата, допълва агенцията.

Бъсеску каза още, че Румъния е сред 32-те държави в света, които притежават технологията на целия процес за производство на ядрено гориво, допълва агенция Медиафакс. От тази гледна точка Румъния е изключително важна що се отнася до начина на управление на горивото, посочи Бъсеску. По думите му срещата в Хага се базира на доброволния ангажимент на страните, а най-важното нещо е прозрачността в ядрените дейности.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа