Скалъпена присъда отново пресече пътя на Навални към президентските избори

Алексей Навални, сн: ЕПА/БГНЕС

Магистрати в руския град Киров признаха Алексей Навални за виновен по делото "Кировлес" и го осъди на 5 години затвор условно. Заради присъдата руският опозиционер няма да може да се кандидатира за президент за изборите през 2018 г., предаде Интерфакс в сряда.

Законът за президентските избори в Русия гласи, че осъдените по текстове, предвиждащи тежки присъди, губят правото да се кандидатират, заяви за агенцията адвокатът на подсъдимия Олга Михайлова.

Навални е обвинен в злоупотреба с дървен материал на стойност около половин милион долара. Днес той бе признат от съда за виновен като организатор на кражба наред с обявения за негов съучастник Пьотр Офицеров.

На 16 ноември миналата година първоначалните присъди за същия срок (5 и 4 години) бяха отменени от Върховния съд. Той обаче насрочи ново дело в град Киров, което започна през декември.

Междувременно Навални обяви, че ще бъде конкурент на Путин на изборите за президент през 2018 г.

Придружен от съпругата и от адвокатите си, опозиционерът пристигна за огласяването на присъдата с приготвен багаж - в случай че бъде арестуван в съдебната зала.

Навални твърди, че е невинен и че процесът срещу него е с политически мотиви.

Той пусна в "Туитър" снимки с текста на новата си присъда и с коментар, че тя дословно копира старата – със запетаите и същите правописни грешки.

Опозиционерът бе многократно арестуван, а понякога и вкарван в затвора за участие в демонстрации. По-рано този месец Европейският съд за правата на човека осъди Русия по случая с многократните му арести и разпореди държавата да плати на Навални 50 000 евро за нанесени морални вреди.

Прокурорите по повторното дело срещу Навални и Офицеров поискаха за тях присъди от пет и четири години затвор условно.

Ленинският районен съд в руския град Киров се съобрази с искането и осъди Навални на 5 години затвор условно. Другият обвиняем Пьотър Офицеров получи присъда от 4 години, също условно. Съдът постанови двамата да бъдат глобени с по 500 хиляди рубли (7925 евро).

Навални каза в съдебната зала, че не е съгласен с присъдата, тъй като тя е напълно идентична с присъдата от предишния процес. Той заяви, че ще обжалва днешната присъда. "Аз ще участвам в изборите. Още сега участвам в предизборна кампания", заяви критикът на Кремъл.

Адвокатът му Вадим Кобзев обяви, че присъдата е в нарушение на решение на Европейския съд по правата на човека, което не е изпълнено. Очакваме реакция от Съвета на министрите към Съвета на Европа и отменяне на произнесената днес присъда", каза юристът.

Фондацията за борба с корупцията, чийто основател е Навални, обяви, че осъдителната присъда няма да повлияе на плановете му да участва в президентските избори догодина. По думите на началника на правния отдел на фондацията Иван Жданов присъдата няма да попречи на издигането на кандидатурата на Навални и предизборната му кампания, "защото ще бъде отменена от по-горна инстанция или от Европейския съд за правата на човека".

Асошиейтед прес цитира Леонид Волков, шеф на предизборния щаб на Навални, според когото кампанията продължава независимо, че осъдителната присъда формално не позволява издигане на кандидатурата му. В пост във "Фейсбук" Волков изтъква, че в крайна сметка Кремъл ще реши дали Навални ще бъде регистриран като президентски кандидат, тоест това ще стане с политическо решение.

АП припомня, че плановете на Алексей Навални да се яви на кметските избори в Москва през 2013 г. бяха затруднени, след като съд в същия град Киров го призна за виновен и го прати в затвора. Но след прекарана една нощ зад решетките съдът се събра на извънредно заседание и пусна Навални на свобода с условна присъда. Този необичаен ход бе възприет тогава от наблюдатели като решение на Кремъл да го допусне като съперник срещу своя кандидат за кмет, за да изглежда той по-легитимен. Тогава Навални се класира втори, събирайки около една трета от гласовете на московчаните.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?