Какви са шансовете на Навални да се кандидатира за президент?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще може ли руският опозиционер Алексей Навални, повторно получил вчера присъда за злоупотреба, да се кандидатира за президент на изборите през 2018 г., пита се в четвъртък руският вестник "Ведомости". След процеса Навални обеща да продължи своята избирателна кампания, напомня вестникът.

Признат повторно за виновен в присвояване на средства от държавно предприятие, Навални бе осъден на 5 години затвор условно. Той самият е убеден, че има право да претендира за висшия пост в страната - по конституция това право се отнема само от излежаващите присъди. В руското законодателство има противоречие - законът за изборите забранява да се кандидатират всички осъдени за тежки престъпления в течение на 10 години след снемане или погасяване на съдимостта.

Правозащитникът Григорий Мелконянц вижда тук правна колизия с конституцията и препоръчва при отказ да бъде регистриран като кандидат-президент Навални да обжалва закона пред Конституционния съд и Европейския съд за правата на човека /ЕСПЧ/.

С "цялото това безобразие - ново-старо чак до запетайките, грешките и свидетелските показания" ще трябва да се занимава Върховният съд на Русия, защото ЕСПЧ "ясно формулира претенциите си" към предишната присъда, "а нищо не е поправено", коментира юристката Елена Лукянова.

Съратниците на Навални се канят да създадат ситуация, при която "политическите минуси от нерегистрацията му за Кремъл да са повече от тези при регистрация", цитира изданието шефа на щаба му Леонид Волков. "Кремъл ще види, че сме изкарали на улиците един милион души", предрича той.

Навални има развита интуиция, креативен е и може да измисля нестандартни ходове, отбелязва наблюдателят Александър Кинев. В Кремъл "има не по-малко креативни другари" и опозиционерът няма да спечели играта срещу тях, убеден е обаче аналитикът Андрей Колесников.

Навални може да бъде регистриран само при коренна промяна в политическата ситуация, но екипът му "няма достатъчно сили за целта", смята политологът Глеб Павловски.

Всеки закон може да бъде оспорен, само след като бъде приложен на практика. Затова, ако Навални не бъде допуснат до президентската кампания, той ще трябва първо да иска от редовен съд тълкувание на законовите текстове и предишни решения на конституционните магистрати, а чак след това да се обърне към Конституционния съд, пояснява пред "Московский комсомолец" Тамара Моршчакова, бивш конституционен съдия.

"Най-перспективен вариант" според "Независимая газета" е Навални "да мине през всички обжалвания в Русия" и пак да стигне до ЕСПЧ, който да копира предишното си решение.

Тогава руският Върховен съд пак ще бъде изправен пред избор и може да се стигне до трети процес срещу Навални по същото дело за злоупотреби, прогнозира вестникът.

"Не бива да изключваме и такъв един пикантен сценарий - опозиционерът все пак да бъде допуснат до изборите, но като подсъдим", добавя "Независимая газета".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?