Скандал с израелски туристи в Слънчев бряг

Хотелиер, влязъл в конфликт с посетителите, е отведен на разпит в полицията

Скандал с израелски туристи в курорта Слънчев бряг направи страната ни водеща новина по телевизиите в Израел. Поводът е скандал между туристки и хотелиер, който се държи грубо с тях и дори се опитва да изрита телефона на една от посетителките.

Българските власти се задействаха няколко дни след инцидента. Това стана след като израелските телевизии разпространиха клипа с "гостоприемното" посрещане на туристите в морския ни курорт.

Управителят на хотел "Бест Уестърн Плюс Премиум Ин" Иван Тодоров е задържан, съобщи адвокатът му Димитър Москоянев, цитиран от бургаското издание "Флагман".

Министърът на туризма Николина Ангелкова осъди проявата на насилие и заяви, че грубо отношение към туристите е недопустимо независимо от ситуацията.

Инцидентът е от 5 юли

Случаят е от 5 юли, когато група от 18 туристи от Израел пристига на почивка в Слънчев бряг.

Инцидентът стана публично известен седмица по-късно - на 12 юли (петък), след излъчено видео по израелския телевизионен канал Channel 2.

На кадрите се вижда как мъж разговаря не особено учтиво с група жени и деца с багаж. Разменят се реплики, а една от жените няколко пъти му повтаря на английски да не я докосва.
Израелските туристи снимат случващото се с телефон. Мъжът, видимо подразнен и ядосан, се опитва да изрита телефона от ръцете на една от жените, но се подхлъзва и пада на земята. Мъжът се опитва и да изгони гостенките от хотела.

Според потърпевшите причината за скандала е дублаж на стаите в хотела, това каза почетният консул на Израел у нас Орлин Мандов пред БНР.

Според съвместната проверка на Министерството на туризма и на Комисията за защита на потребителите причината е друга. "Конфликтът и разговорът на висок тон е започнал заради желание на четирима туристи - две жени и две деца, да бъдат настанени веднага след пристигането им в 11 часа и отказ на хотела да го стори преди 14 часа", се казва в съобщение на Министерството на туризма.

В него е посочено, че на място е бил представител на туроператора и гостите са били настанени в друг хотел. Същото потвърди и почетния консул на Израел Орлин Мандов.

Хотелиерът е отведен за разпит в полицията

Часове след разпространението на клипа управителят на хотела Иван Тодоров е бил отведен от полицията за разпит, съобщи адвокатът му Димитър Москоянев. Той твърди, че неговият клиент е жертва.

"Те плюят ето това момиче (не става ясно кое - б.а.). Скандалът е жесток, плюят, хвърлят, собственикът на хотела влиза в същия момент и директно тушира напрежението, като ги извеждат от хотела. След това тя (туристката - б.а.) проявява въпросната агресия", твърди Димитър Москоянев пред бургаското издание "Флагман".

Проверката – нарушения няма

Веднага след излъчването на кадрите Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите са направили "спешна инспекция" в хотел "Бест Уестърн Плюс Премиум Ин".

"Представителите на държавата са проверили детайлно документите по резервацията на туристите и твърдо са настояли, че професионализмът изисква уважително отношение към туристите - български или чуждестранни, независимо от ситуацията", е посочено в съобщението.

В него се казва още, че проверката не е установила нарушения по отношение на документите за категоризацията на хотела, който е четири звезди.

Ангелкова: Недопустимо е грубо отношение към туристите

"Остро осъждаме всякакви прояви на грубо отношение с туристи, тъй като подобни случаи влияят на имиджа на България. Никакви обстоятелства не могат да оправдаят това", коментира инцидентът министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Много е жалко за държавата и за усилията, които полагаме, да се случва подобно нещо", каза и почетният консул на Израел у нас Орлин Мандов. Той отбеляза, че израелският турист е много добър турист от гледна точка на финансовата страна.

През последните години се наблюдава устойчив ръст на туристите от Израел в България. По данни на Министерството на туризма за периода януари - май тази година туристическите посещения от Израел са 71 764. През миналата година 244 146 туристи от Израел са посетили страната ни, което е ръст от 17.3% спрямо 2017 г., когато посещенията са били 208 594.

Туристите могат да подават сигнали при всякакви съмнения за извършване на неправомерни действия по Закона за туризма на [email protected], както и на телефон – 02/ 90 46 895.

По думите на почетния консул на Израел потърпевшите са подали жалба в деня, в който са си тръгнали от нашата страна.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес