Скандалните назначения попаднаха в устния доклад на ЕК за България

Марк Грей, Сн: БГНЕС

Назначенията в сферите "Правосъдие” и "Сигурност” и ефективността на комисията за конфликт на интереси са били сред темите на представения в четвъртък в Брюксел устен доклад на Европейската комисия за България, съобщи БНР в кореспонденция от белгийската столица, без да нозавава източника на информацията.

Други засегнати в доклада въпроси са били свързани с дейността на Висшия съдебен съвет и главния прокурор, реформата в МВР, отнемането на незаконно придобито имущество, антикорупционната стратегия и службата БОРКОР.

От Европейската комисия отказаха подробности за обсъжданите теми, както и информация какви позиции са били изразени от екпертите от страните-членки в рамките на работната група.

В лаконично изявление говорителят на Комисията Марк Грей подчертал, че това е рутинна процедура, която комисията предприема на всеки шест месеца. Това е не мини-доклад или междинен доклад. Процедурата не е включвала разпространяване на някакви документи и направената от Комисията устна презентация не е съдържала никакви политически оценки или препоръки.

За България комисията е представила на страните-членки информация за развитието на съдебната реформа и конкретно - за нейната независимост и отчетност.

"Представихме сведения и за борбата с организираната престърност и корупцията, като отново искам да подчертая, че не сме коментирали политическата ситуация в България", заявява Марк Грей.

Споделяне

Още по темата

Още от България