Скопие: България остана сама в ЕС! Получихме признание, че сме прави (видео)

"Въпреки натиска от опозицията, не влязохме в негативен дискурс с България", смята външният министър Османи

Буяр Османи

"26 държави-членки на ЕС на висок глас казват, че това не трябва да се случва със Северна Македония, България остана сама на своите позиции и всичко е резултат от нашите конструктивни отношения", коментира македонският външен министър Буяр Османи.

"Всичко е резултат от нашите конструктивни отношения. Въпреки натиска от опозицията, ние не влязохме в негативен дискурс с България и мисля, че пред очите на света получихме признание, че сме прави. Постигнахме етнически консенсус. Държавата никога не е била толкова единодушна", каза Османи в предаването "Утрински брифинг" на "Слободен печат".

Скопие твърди, че всички страни членки в ЕС с изключение на България подкрепят македонската позиция за начало на преговори. Президентът Румен Радев и служебният кабинет твърдят, че вече има по-голяма чуваемост и разбиране към българската позиция, но останалите страни членки отказват да вкарат българските изисквания в преговорната рамка на Скопие, защото не са съгласни двустранни проблеми да се изнасят на общоевропейско ниво.

ЕК, САЩ, Германия и други страни периодично призовават България да преосмисли позицията си, като София всеки път я потвърждава, че това няма да стане, докато Скопие не предприеме реални действия за прекратяване на историческите спекулации и езика на омразата.

В края на миналия месец изданието Politico цитира европейски дипломати, според които "на всички им е омръзнало от българската позиция за Северна Македония - неразбираема, незащитима и дестабилизира Западните Балкани".

Коментирайки националното единство в България по македонския въпрос, той посочи, че то лесно се постига по въпрос, който не те засяга. Не така обаче стоят нещата в неговата страна.

"При нас е различно. Става дума за нашите проблеми, за нашия напредък, за нашето бъдеще, перспектива и затова не очаквайте такъв комфорт за нашите политици, за разлика от българските. И ние сме единни по въпроси, които не ни касаят. Въпреки натиска от опозицията, ние не влязохме в негативен дискурс с България и мисля, че пред очите на света получихме признание, че сме прави".

"Постигнахме етнически консенсус. Държавата никога не е била толкова единодушна. Най-голямата грешка, която можем да направим сега, е от държавна позиция, която има авторитет пред света, някой да я превърне отново в етническа. Ако поради някои политически, партийни амбиции този консенсус на държавата, който постигнахме, отново се превърне в етнически проблем, това ще бъде най-голямата вреда, която може да бъде нанесена. Ако трябва да се приеме резолюция, тя трябва да е продукт на всички, а не да се налага от политическа партия", каза Османи.

Той визира предлаганата от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ декларация за преговорите с България, която има за цел да посочи "червените" линии за македонците в преговорите с България. Идеята е тя да бъде приета от македонския парламент.

Османи посочи, че позицията на неговата партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), която е коалиционен партньор в кабинета на Зоран Заев, е, че всички политически партии трябва да седнат и да постигнат консенсус по този въпрос, а не решението да бъде наложено от една партия.

ВМРО-ДПМНЕ стои зад повечето обидни провокации към България и организира улични протести срещу каквито и да е отстъпки към София.

"Мисля, че понякога страните от региона са критични към ЕС, защото имат емоционален подход, защото обичат ЕС, иначе, ако не им харесва, ще го игнорират, няма изобщо да правят критични коментари. Основното послание беше, че в географски, исторически и политически план Балканите нямат алтернатива, освен да бъдат част от ЕС, т.е. че това е липсващото парче, с което Европа ще бъде цялостна", добави македонският външен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България