Скопие връща сръбския език в учебните програми и отваря културен център

Скопие връща сръбския език в учебните програми и отваря културен център

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев честити на сръбската общност в страната националния ѝ празник - Денят на Свети Сава, и съобщи, че в центъра на Скопие ще бъде построен Сръбски културен център. 

В друг жест към Белград той анонсира връщане в учебните програми изучаването на сръбски език и култура, съобщи скопското електронно издание "Фактор".

"С нашите съграждани от Сърбия насърчаваме традиционно добрите отношения с Република Сърбия и в тази посока в община Център ще бъдат завършени всички предишни процедури за изграждане на сръбски културен център, който ще започне да се строи тази година, а по същото време в съседна Сърбия ще се реализира и идейния проект за Македонския културен център в Белград", каза Заев, цитиран от "Фокус".

"Отиваме една крачка напред и връщаме учебните програми за изучаване на сръбски език и култура, за които са одобрени учебните програми от трети до шести клас, а учебните програми за седми, осми и девети клас са в процес на одобрение, за разлика от времето когато ВМРО-ДПМНЕ през 2007 г. премахна възможността за изучаване на сръбски език като изборен предмет", каза Заев.

"Изпращам най-топлите си поздравления по случай националния ден на сърбите в Република Северна Македония и нека името и славата на Свети Сава да бъдат вечни, под чието духовен покровителство се чества този ден", посочи той в поздравлението си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?