Скрап и части от затворените І и ІІ блок на "Козлодуй" се разпродават

Вече са реализирани над милион лева, очакват се още 30 млн.

Скрап и части от затворените І и ІІ блок на "Козлодуй" се разпродават

Спрените от експлоатация четири малки блока на АЕЦ "Козлодуй“ продължават да генерират някакви приходи за държавата, макар и под формата на продавани за преработка метални и акумулаторни отпадъци, както и на годно за употреба нерадиоактивно оборудване от машинната зала на І и ІІ блок. Тези два реактора бяха затворени в края на 2002 г., а ІІІ и ІV блок – в края на 2006 г., като част от условията за присъединяване към Европейския съюз.

 

Само през миналата година Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци“ (ДПРАО), което пое управлението и демонтажа на руските реактори ВВЕР-440, е продало за скрап 1400 тона метални отпадъци от първите два блока на ядрената ни централа, съобщи пред журналисти във вторник изпълнителният директор на ДПРАО Дилян Петров. С приходите от 540 хил. лв. е платено за издаването на лицензи за работа на предприятието, а около 400 хил. лв. са преведени във фонд "Радиоактивни отпадъци“. Други 640 хил. лв. е платила преди около две години държавната ТЕЦ "Марица Изток 2“ за трансформатор от един от спрените реактори, а сега иска да вземе още 5-6 трансформатора, допълни Петров.

 

По думите му ДПРАО е разпратило списък с годното демонтирано оборудване от І и ІІ блок до руски, украински и други централи от бившия социалистически блок, които могат, ако проявят интерес, да се включат в търгове. И финландска АЕЦ вече била проявила интерес към свален от блоковете цилиндър, допълни Пламен Петков, главен инженер на І и ІІ блок.

 

За всяка част се назначава независима оценка, допълни Дилян Петров. В процес на подготовка са и нови търгове за две акумулаторни 150-тонни батерии за аварийно захранване, които ще се продадат на лицензирани рециклиращи организации. По предварителни оценки от продажба на отпадъци и части от машинната зала на двата първи реактора може да влязат във фонд "Радиоактивни отпадъци“ около 30 млн. лв.

 

Общо 91-92 на сто от оборудването на четирите блока няма да е радиоактивно и може да се продаде за преработка или повторна употреба, останалите 8-9 процента замърсено оборудване от първи и втори контур на реактора ще се съхранява по подходящ начин, обясни шефът на ДПРАО.

 

Пламен Петков обясни, че при демонтажа на машинната зала на І и ІІ блок частите се проверяват за радиация три пъти – на площадката, при изхода им и по пътя.

 

В края на април 2013 г. предприятието очаква да получи лиценз, който да му позволи да започне работа по демонтаж и на ядрената част от първите два блока и да се влезе в първи и втори контур на реакторите, каза Петров. Вече дори се подготвяли проекти за дейности в радиационната зона.

 

В ІІІ и ІV блок все още не са предприети дейности по демонтаж на каквото и да било оборудване, само е извадено отработилото ядрено гориво, тъй като има етапи на процедурите по извеждане от експлоатация. Във вторник реално ДПРАО е направило още една стъпка в тази посока, след като е получило от Агенцията за ядрено регулиране лиценз за управление на втората двойка ВВЕР-440. Така 400 досегашни служители на АЕЦ "Козлодуй“ ще минат на работа в ДПРАО и заплатите им ще се плащат от Международния фонд "Козлодуй“, в който Европейската комисия превежда компенсациите за затварянето на малките блокове и който се управлява от Европейската банка за възстановяване и развитие.

 

Тъй като ІІІ и ІV блок бяха модернизирани скоро преди да се вземе политическото решение за спирането им, от продажба на тяхното оборудване може да се изкарат и повече пари, смятат експертите в ДПРАО.

 

Дилян Петров обясни още, че сградният фонд, който ще остане след извеждането от експлоатация на четирите блока, може да се използва за производствени мощности, както и за извършване на дейности по сглобяването на конструкциите за бъдещия седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, който централата смята да строи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес