Слави Бинев смята, че Борисов стои зад протестите срещу него

Оставката му като предсеател на комисията по култура щяла да е "угроза за искащите правила"

Слави Бинев смята, че Борисов стои зад протестите срещу него

Натискът срещу мен е чисто политически. Атаката идва от центъра на ГЕРБ, от главата – Бойко Борисов, и цели да ме унижи по начина, по който аз го правих две години. Това заяви депутатът Слави Бинев пред бТВ за протестите срещу назначението му като шеф на парламентарната комисия по култура. В събота той отново обяви, че няма намерение да подава оставка под натиск. Няколко творчески гилдии искат оставката на Бинев, а цялата трупа на Народния театър заплашва да напусне, ако той не се откаже от поста. Преди два дни режисьорът Александър Морфов напусна в знак на протест.

"Не смятам да подавам оставка. Законите трябва да бъдат спазвани, недопустимо е политици и законодатели да застават на страната на хора, които не спазват закона, каквито в момента са от БНТ, БНР и Министерството на културата”, коментира Бинев. Той няколко пъти подчерта, че не държи хората да го обичат, а напротив, обществото щяло да е изключително доволно от това, „че не се харесваме”.

Депутатът от ПФ подчерта, че не плаши гаргите, а иска да види договорите на БНТ и БНР и тяхната целесъобразност – „какво е инвестирано и какво е получено срещу това”. Според него и медиите са в дъното на атаката срещу него.

Относно информацията, че цялата трупа е готова да напусне в знак на протест след назначението на Слави Бинев на поста, депутатът коментира: "Аз доколкото знам това писмо е разписано от директорът на театъра и знам, че такова събрание там не е било провеждано. Смятам, че трябва да бъдат питани самите артисти”.

"Моята работа не е да ме харесват или да не ме харесват. Моята работа е да контролирам процесите, да се опитвам да им помагам. Мисля, че големият проблем е, че аз съм готов да метна камъче в блатото. Всички знаят, че са в блатото, постоянно обясняват, че са в блатото, а в същото време никой не иска да реши проблемите, които съществуват”, каза още депутатът.

За Александър Морфов, който подаде оставка като директор на театъра, пък каза, че репликите му са продиктувани или от предубеденост, или от това, че е „лековат, щом вярва на клишето”.

"Аз смятам, че това, което се иска от мен, мога да го направя. Два мандата съм бил в Европейския парламент, мога да се справя”, каза той. И се описа така: „Аз съм корав човек. Няма да тръгна, защото някой ме е обидил. Ако съм манекенка, ще държа много да ме харесват, но не съм”. Според него протестиращите искат на позицията, която заема, да има „меко малко меченце, което да галят”, но той не е такъв, а човек с воля и характер. Бинев попита къде му е простотията – „че съм вдигал българския флаг най-високо в Европа, че съм бил носен на ръце”.

За министъра на културата, който открито застана срещу него, бившият евродепутат каза, че се познават от години и го е приемал за приятел. С Борисов би се чул, само ако има да му каже нещо за решения по въпросите за културата и медиите

Бинев коментира и обвиненията за миналото си, като каза, че когато е трябвало "да се правят пари, съм се занимавал с различни неща, разрешени от закона”.

Той подчерта, че няма да подаде оставка под натиск, а би го направил, само ако съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов му я поиска, но предупреди, че това ще бъде "угроза срещу тези, които искат да има истински правила и те да бъдат спазвани”.

Споделяне

Още по темата

Още от България