Слави Трифонов дава кола и шофьор на омбудсмана, тя взе влака за Варна

Мая Манолова приела 117 жалби на граждани, докато пътува с железниците

Мая Манолова пътува с влака за Варна. Снимка: БНР

Слави Трифонов обяви, че ще осигури кола и шофьор на омбудсмана Мая Манолова, за да може тя да изпълнява задълженията си. Телевизионният водещ обяви инициативата си в началото на предаването си в понеделник вечерта. Тя е в отговор на предложението на правителството омбудсманът да отпадне от списъка с хора, които могат да ползват шофьорските услуги на Националната служба за охрана. Това предложение още не е станало факт, но Манолова вече втори ден пътува с обществен транспорт в знак на протест и дори призова и останалите хора на висши държавни постове да последват примера ѝ.

След като пътува с автобус в понеделник, във вторник омбудсманът стигна от София до Варна с влак и в него организира и приемна за граждани.

Предложение

Няколко часа преди да отпътува за Варна, ползвайки услугите на БДЖ, Манолова получи предложение от телевизионния водещ Слави Трифонов да ѝ осигури кола и шофьор. Аргументът на Трифонов е, че Манолова е изпълнила със съдържание поста на национален омбудсман и по тази причина трябва да бъде подкрепена. "Омбудсманът благодари на г-н Трифонов, но смятаме, че можем да се справим и сами", обявиха от пресцентъра на омбудсмана, цитирани от БГНЕС.

"Това с тази кола е толкова жалко заяждане, че дори не знам как да го коментирам. Целият държавен бюджет е опрял до служебната кола на Мая Манолова. Не е добре, господа управляващи, да унижавате така омбудсмана. Първо, защото сте държавни служители и второ, защото унижавате себе си и нас като ваши работодатели."

Това каза Слави Трифонов в предаването си по бТВ. Заяви още, че той не иска да бъде унижаван по този начин, както и омбудсманът, затова: "Като частен работодател и български гражданин ще осигуря автомобил и шофьор на Мая Манолова, за да може да си върши работата...Тъй като държавата - това сме ние, явно трябва да вземем нещата в свои ръце", каза в заключение Трифонов.

Приемна във влак

Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов каза, че НСО е една "скъпа таксиметрова компания" и започва реформа на службата. Първата стъпка е отнемане на привилегията на омбудсмана да ползва служебен автомобил от НСО. Друга стъпка засега Горанов не е обявил публично.

В отговор Манолова започна да пътува с обществен транспорт и да организира приемни на колела. В понеделник тя пътува първо с такси до Централната автогара на София, откъдето взе автобус за Стара Загора.

Днес в 6:55 часа омбудсманът хвана влака за Варна, в който има открита приемна за гражданите, за да уплътни 8-те часа път, по нейни думи.

Манолова потегли от първи коловоз на Централна гара в София, а събитието предизвика огромен медиен интерес.

"Това е подходящият транспорт до Варна. Осемте часа пътуване могат да бъдат уплътнени в разговор с хората в мобилна приемна. Тук са първите граждани, които излагат своите проблеми. Единственото, което истински ме притеснява, е интересът, който тази приемна предизвиква. Просто е неудобно да привличаме вниманието с нещо, което хората правят всеки ден. Хиляди хора пътуват с обществения транспорт и това не се превръща в събитие. Политици и представители могат да правят същото", каза Манолова, цитирана от БНР.

Тя сподели още, че на влак се возила за последно преди три години до Мездра, за да подкрепи протестиращи срещу закриването на влакове и линии.

Жалби

По време първата си приемна във влак от София до Варна омбудсманът е приел 117 жалби, съобщи при пристигането си във Варна Манолова. Реално в купето ѝ дошли повече хора, но не всички подали жалби. Някои искали да споделят проблемите си, а други да я похвалят за работата. Манолова коментира, че приетите жалби са от целия спектър на проблемите, които "тормозят българските граждани" - кредити, банки, частни съдебни изпълнители, продажба на кредити от банки на колекторски фирми. По време на приемната са постъпили жалби и по проблемите с ТЕЛК и промените в медицинската експертиза, които оставят хора с по-малък процент, реално без подкрепа от държавата и без пенсии за инвалидност, посочи Манолова.

Тя каза още, че хората са сигнализирали и за проблеми със сега действащата асистентска услуга. Те идвали от общините, които поставяли собствени изисквания към ползвателите.

Манолова посъветва представителите на всички институции, както и политиците да бъдат по-често сред хората. Според нея общественият транспорт е една чудесна възможност да се срещнеш с хората.

"Общественият транспорт дава огромни възможности", коментира тя, след като бе попитана как ще организира работата си след отнемането на автомобила ѝ от НСО.

По-късно във вторник във Варна Мая Манолова ще се срещне с бивши служители на фалирала авиокомпания заради неизплатените им с месеци трудови възнаграждения и обезщетения, както и и с ръководствата на Окръжния и Районния съд по повод предложенията за създаване на специализирани съдебни състави и щадящо правосъдие по отношение на деца в родителски конфликт.

Засега не е ясно дали Манолова ще се върне обратно в София отново с обществен транспорт.

Споделяне

Още по темата

Още от България