Какво искаше да каже президентът за избора на Цацаров?

"След като 18 във ВСС са дали гласа си, останалите както и да гласуват, ние вече имаме мнозинство"

Президентът Росен Плевнелиев на Богоявленския водосвет на бойните знамена. Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев предизвика недоумение с коментара си защо е подписал указа за назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор. Само дни след неприятния гаф с илюстрацията на новогодишното му обръщение към нацията със снимка на американски планини, представени за Родопите, той отново накара журналистите да се питат неволна ли грешка го накара да обяви Цацаров за "нашия избор" и на кои "нас" е този избор.

"Нямах никакви съмнения", каза по повод на подписването на указа Плевнелиев пред журналисти, след като присъства на тържественото освещаване на бойните знамена на Богоявление.

"Самият акт на гласуването във ВСС беше повече от категоричен. Г-н Цацаров тръгва с висока степен на обществено и институционално доверие и аз му пожелавам успех", продължи обяснението си Плевнелиев.

Сотир Цацаров беше избран на 20 декември с 18 гласа "за", като трима от членовете на ВСС бяха против, а трима се въздържаха. По-малко от 24 часа след това Плевнелиев подписа указа за назначаването му, без да коментира процедурата по избора. Тя обаче остави съмнения, че е спорна, защото останалите двама кандидати - Галина Тонева и Борислав Сарафов, не бяха подложени на гласуване и не разбраха каква е подкрепата за тях.

Запитан не се ли е притеснил от факта, че не бяха гласувани останалите кандидати, Плевнелиев каза, че самият той се запознал с правилата.

"Те (правилата) казват, че всеки член на ВСС може да гласува само веднъж. И след като 18 са вече използвали своя глас, мисля, че правилата категорично и много точно посочват, че останалите, както и да гласуват, ние вече имаме мнозинство. Повтарям: всеки има право само на един глас!", заяви буквално Плевнелиев, цитиран от информационните агенции, без да стане ясно кого визира под "ние имаме мнозинство" - дали ГЕРБ, партията, която го излъчи и подкрепи за президент и която застана зад Цацаров или "ние" като обяснително понятие.

В неделя Плевнелиев още веднъж се разграничи от гафа на екипа си с илюстрирането на речта му с неподходяща снимка.

"Притеснен съм от това, че много лесно и бързо беше посочено, че това е гаф на Плевнелиев. Притеснен съм от това, че много хора не си зададоха елементарния въпрос – президентът ли е техник, който стои зад един компютър и сглобява някакви снимки и кадри", каза той.

Президентът още веднъж повтори, че сам е написал речта си и "застава зад всяка думичка в нея".

"Важното е съдържанието на моята новогодишна реч, важното е, че тя достигна до милиони българи и аз съм благодарен за огромната подкрепа, която получавам, включително и тук", каза още Плевнелиев.

"Хиляди хора ми стиснаха ръката и ми казаха: "давайте напред това, което казахте, е много смислено".

"Аз няма да се обяснявам оттук нататък за едно толкова добро и смислено нещо, което съм написал и изговорил. Разбира се – ще има наказани, тъй като очевидно има грешка, но това не е грешка на президента, това не е и грешка и на Плевнелиев и затова не се съгласих с "гафа Плевнелиев", затова не се съгласих, че толкова лесно можем да произведем и президента като автор на видео, човек, който се сърчва в интернет, събира снимки и ги лепи напред-назад", заяви още държавният глава.

Пред журналистите Плевнелиев посочи още, че започва новата година мотивиран, "защото ни чака тежка година и с оглед на предстоящите парламентарни избори".

Потреблението, експортът и инвестициите ще бъдат двигателите на икономиката на страната ни през тази година, прогнозира той.

Според президента е необходимо да продължат действията за подобряване на бизнес средата и за ограничаване на ръста на безработицата.

По отношение на системата на правораздаване държавният глава очаква през 2013 година повече резултати, а не допълнителни реформи.

На 22 януари Плевнелиев ще отчете постигнатото през първата година от мандата си.

Споделяне

Още по темата

Още от България