След като избра Манолова за омбудсман, ГЕРБ я обвини в саботаж на изборите

Партията на Борисов иска оставката на цялата ЦИК

Снимка: БГНЕС

В шизофренична ситуация по темата Мая Манолова и саботира ли тя изборите изпадна управляващата партия ГЕРБ. Само месец след като с гласовете си я избраха за национален омбудсман, от формацията обвиниха нея и Централната избирателна комисия (ЦИК) за катастрофалната ситуация с приемането на изборните книжа в столичната зала Арена "Армеец".

Решихме да дадем тази пресконференция, за да осъдим ЦИК, която по действащия закон на Мая Манолова трябва да осигури провеждането на спокойни избори. Това заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков на извънреден брифинг.

"Това, което се случва в зала "Арена Армеец”, е голяма трагедия. ЦИК и Мая Манолова трябва да поемат политическа отговорност", заяви Ненков и добави, че "миналото Народно събрание заложи бомбата”. "Същата тази ЦИК се провали. Преди малко тя е взела решение да прати сътрудници в ОИК – това е ненавременно решение”, заяви Ненков.

Според него това е начин "да се направи втора версия на Костинброд”. "Благодаря на хората в зала "Арена Армеец” и искам да ги помоля за още малко търпение, за да не се провалят наистина изборите", призова Ненков.

На пресконференцията присъства и шефът на правната комисия Данаил Кирилов, който обяви пък, че ГЕРБ е малцинство в ЦИК, която е продукт на кодекса на Мая Манолова. Любопитна подробност е, че именно Кирилов защити публично номинацията на бившата социалистка за омбудсман и обясни, че ще гласува за нея.

Шизофреничната ситуация обаче не свършва дотук. Въпреки че твърдят, че са малцинство в комисията - ГЕРБ всъщност е партията, която има най-много представители в нея.

Кирилов допълни, че според него сценарият е политически. "Не изключваме възможността да стоят и конкретни икономически интереси. През 2011 година партийни лидери в БСП развяваха изчезнали протоколи. Съставите на СИК също се състоят от представителите на политическите сили. Те изпълняват политическите си команди", коментира той.

Според Кирилов изборната ни система не е чувална, тя е протоколно-удостоверителна. "Протоколът е най-важният документ, който трябва да има точни числа. Когато са сгрешени, има проблем ОИК. Когато СИК са бързали и претупали контролите, те критично вече трябва да се коригират от ОИК. Професионално стоим зад работата на колегите ни, но ние сме в малцинство", каза още Данаил Кирилов.

Каквито и мерки да предложим, би следвало да разчитаме на това да бъдат подкрепени на по-широка база. Настоящият изборен кодекс на Мая Манолова обявяваше, че ЦИК ще бъде професионалната комисия. Следваше да е готова и да реагира своевременно на предизвикателствата, заяви Кирилов. По думите му за пръв път избори в София се провеждат при толкова добро инфраструктурно обезпечаване. "Над 200 000 граждани бяха ангажирани. Не е добросъвестно политическо поведение, политическите ни опоненти да ескалират напрежение, предоставено от действията им. Бях член на комисията на Мая Манолова и многократно предупреждавахме. Игнорираха се предложенията ни от тогавашното мнозинство на тройната коалиция", допълни Кирилов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?