Поредна катастрофа с обработката на изборите, институции и партии си прехвърлят вината

Членове на секционни комисии повече от денонощие бедстват заключени в "Арена Армеец" заради мудния прием на изборни книжа

Както винаги след избори, и след местния вот тази неделя, в София и други градове настъпи обичайният хаос при предаването и обработката на протоколите от секционните комисии в общинските. Най-сериозно бе напрежението в София, където хиляди бедстващи представители на секционни комисии (СИК) са заключени в зала "Арена Армеец", където се помещава Общинската избирателна комисия (ОИК), и от ранни зори зоват за помощ чрез залепени по стъклата на входа надписи “Помощ”,"SOS", "Заклещени сме".

Нещата излязоха от контрол в ранните часове на 26 октомври, след като омаломощени от чакане и изтощение, членове на секционни комисии започнаха да припадат, стигнало се и до бой. Около 4000-5000 души, които са на крак повече от 24 часа, чакаха затворени в "Арена Армеец". Към 8 сутринта отвътре се чуваха викове "Убийци! Убийци!".

Малко преди обед приетите протоколи бяха едва 30%. Хората поискаха оставка на ЦИК и на кмета Йорданка Фандъкова.

На място дежуряха седем екипа на Спешна помощ, 36 човека са били прегледани, 7 са хоспиталидирани, а слуховете за починала жена не се потвърдиха, съобщи здравното министерство.

Девет от припадналите в "Арена Армеец" са в болница, на 80 е оказана медицинска помощ

Десетки членове на избирателни комисии не издържаха на напрежението в зала "Арена Армеец", където се помещава Общинската избирателна комисия на София, и се наложи да бъдат откарани в болница или на място да им бъде оказана медицинска помощ. Драмата започна в нощта на неделя срещу понеделник, когато над 4-5 хиляди човека трябваше първо да успят да влязат в залата, а след това се оказаха заложници на слабата организация по приема и обработката на изборни книжа.

Извеждането на припаднали с линейки от залата продължи през целия ден. В понеделник сутринта се появи противоречива информация за починала жена, която първоначално бе потвърдена от ЦИК, но впоследствие опровергана от МВР и Спешна помощ.

Още

Правителството предложи изборните книжа да бъдат заключени, а хората – освободени

Драматичните медийни репортажи бяха последвани от позиция на правителството, което призова ЦИК да постъпи хуманно - изборните книжа да бъдат запечатани и поставени под охрана, а хората да бъдат освободени от ангажимента да чакат приемането им. ЦИК обаче отхвърли това предложение с мнозинство на членовете си от ГЕРБ, БСП и ДПС.

"Колегите от ОИК в Столична община ни увериха, че такова едно предложение съдържа и риска чувалите да останат без надзора на Секционната избирателна комисия и да не могат да бъдат въведени резултатите в рамките на 48-часовия законов срок", обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

На извънредно заседание в понеделник вечерта ЦИК реши да изпрати 20 свои сътрудници в "Арена Армеец" да помагат при обработката изборните книжа.

ЦИК се оправда с общинските комисии, въпреки че е отказала да увеличи състава им

Нейкова не е съгласна с упреците към ЦИК за хаоса с бюлетините, защото в местните избори компетентните избирателни комисии са общинските. Всичко, което е било в компетентността на ЦИК е направено, заяви Нейкова: "Тук не трябва да говорим за вина и да се създава напрежение, при положение, че винаги на избори, предвид 1500 избирателни секции на територията на Столична община – тук е най-бавният процес, независимо дали става въпрос за местни избори или за национални".

ЦИК обаче носи отговорност за "бедствието", тъй като по време на техническата подготовка за изборите е отказала да увеличи състава на общинските избирателни комисии, каквато възможност дава Изборният кодекс. Аргументът на мнозинството в ЦИК е бил, че проблеми ще има основно в големите градове и най-вече в София, което обезсмисля увеличаването на всички ОИК. По закон ЦИК може да вземе само принципно решение за увеличаване на бройката в цялата страна. Според част от ЦИК обаче този текст можело да бъде заобиколен и да бъдат удвоени членовете на ОИК София, Пловдив и Варна.

Според членове на СИК, били в "Арена Армеец", процесът се бави заради малкото хора, занимаващи се с информационното обслужване, поради което на час минават едва по 70 души от секционни комисии, което било крайно недостатъчно.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за провеждането на изборите, даде специална пресконференция в понеделник следобед и предложи спешна промяна в Изборния кодекс, която да увеличи броя на членовете на ОИК.

Правителството и Столична община не виждат своя вина

Според него държавата си е изпълнила ангажиментите по организацията на вота, същото обяви преди това и Столична община, която докладва, че е осигурила зала с 12 000 седящи места, с необходими санитарни възли и достатъчно количество вода, сандвичи, чай и кафе.

Членове на секционни комисии, излизащи от "Арена Армеец", обаче негодуваха, че вместо храна и вода са им раздавани талони, с които да си вземат такива, но само в определени часове и неуспелите да се вредят първи оставали с празни ръце.

По обяд в "Арена Армеец" все още имаше повече от 3000 души, които влачеха чували с бюлетини и сравняваха залата със затвор.

Следобед напрежението отново се повиши представители на секционни комисии заплашиха да оставят и изгорят бюлетините в знак на протест срещу това, че ги карат да чакат вече повече от 12 часа.

Мая Манолова регистрира активност

Към 15 ч. линейка откарала още един мъж от "Арена Армеец". "Пълен хаос. Човекът колабира! Това е държавата, напрежението е огромно!", каза представителка на секционна комисия, цитирана от БГНЕС. По същото време стана ясно, че органите на реда не пускат омбудсмана Мая Манолова да влезе в залата. Манолова, която е автор на настоящия Изборен кодекс и "архитект" на настоящия състав на ЦИК, призова комисията да изпрати допълнителни експерти в "Арена Армеец".

Томислав Дончев поиска НС да преработи спешно изборния закон

Причина за хаоса е изборното законодателство, коментира вицепремиерът Томислав Дончев, отхвърляйки всякаква отговорност на правителството, под чиято шапка е "Информационно обслужване". Той отново призова ЦИК и ОИК да бъдат по-гъвкави в решенията си и призова всички участници в изборния процес за спокойствие в сложната ситуация.

"От страна на държавата, в конкретния случай "Информационно обслужване", няма каквато и да било причина за забавянето в обработването на резултатите. Тясното място, фунията е ОИК. Това не означава, че самите те са виновни. Лошата кройка на законодателството, която ограничава броя на членовете, предпоставя малко на брой хора да трябва да се справят с голяма работа като обем, това е основният проблем. Демокрацията ни е важна. Само че демокрацията не може да пада жертва на човешките права, какъвто е конкретният случай с всички затворени в "Арена Армеец"", коментира той.

Дончев призова депутатите "веднага да се отчетат всички дефекти на действащия в момента Изборен кодекс, да бъдат променени сега".

Причина за лошата организация при броенето на бюлетините е Изборният кодекс и ние предложихме преди шест месеца той да бъде променен, заяви ръководителят на предизборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

ГЕРБ обаче отказаха всякакви промени на изборния закон преди местния вот.

В коментар на сегашната кризисна ситуация от ВМРО заявиха, че състав на ОИК от 18 човека за 2 - милионен град като София е израз на "ярко законодателно слабоумие и безотговорност". ВМРО настояха ЦИК да изпрати още служители в "Арена Армеец".

БСП изпратиха свои представители през залата и изразиха съмнение дали изборните резултати в София ще са легитимни. Според тях в 80% от протоколите имало грешки. БСП поискаха отговарящите за изборите вицепремиери Дончев и Бъчварова да подадат оставка.

ГЕРБ повдигат въпроса за подмяна на ЦИК

От Реформаторския блок поискаха оставката на председателя на ЦИК Ивилина Алексиева, която бе номинация на БСП в предходния парламент. ГЕРБ поискаха оставката на цялата ЦИК.

Според зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев е притеснително, че ЦИК, която макар че е независим орган, не е приела вариантите на правителството за справяне със ситуацията в "Арена Армеец".

"Това ръководство на ЦИК беше избрано от предишния парламент, при правителството на г-н Орешарски....Ще направим всичко възможно в бъдеще тези неща да не се допускат и да се прехвърля отговорността", каза той.

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) съобщи на пресконференция, че според него сценарият е политически. "Не изключваме възможността да стоят и конкретни икономически интереси. През 2011 г. партийни лидери в БСП развяваха изчезнали протоколи. Съставите на СИК също се състоят от представителите на политическите сили. Те изпълняват политическите си команди”, уточни Кирилов. Според него, изборната ни система не е чувална, тя е протоколно-удостоверителна.

Кирилов побърза да се оправдае, че ГЕРБ са с малцинство в ЦИК, но пропусна да коментира факта, че като политическа сила те са с най-силно представителство в комисията, а и повечето излъчени членове от партията (извън Цветозар Томов и Маргарира Златарева) не са подкрепили различните решения, предложени днес.

Според депутата Александър Ненков (ГЕРБ) след изборите кодексът трябва да бъде променен.

Потърпевши: Нямаше организация, вътре беше батак

"Не ни пуснаха в продължение на един час, защото нямаше организация. Вътре беше батак. Нямаше номера дълго време. Стояхме на входа един час и 20 минути преди да излязат номерата и да влезем вътре", разказа Боян Цветанов, председател на 128- ма подвижна избирателна секция в район ”Младост”.

"Когато влязохме, пак трябваше да чакаме, защото системата не беше в ред, добави той. Извозването на чувалите с бюлетини продължи до късно през нощта, хората традиционно бързаха да получат номер, с който да бъдат извикани в залата и да предадат протоколите си. Въпреки осигурения им превоз и храна и вода, много от тях така и не успяха да се приберат по домовете си навреме, заради организационни неуредици", посочи още той.

Зам.-председателката на 14 РИК София Бонка Михайлова каза в понеделник сутринта пред БНТ, че членовете на избирателните комисии са заключени в залата и вече изнемогват.

“Трагедията тук е ужасна. Хората са изключително изнервени, даже имаше и сбивания. Има хора, които се опитват само да напуснат по някакъв начин, защото в европейска държава човек е ангажиран над 24 часа с труд и това е малко извън правилата“, заяви пред БГНЕС Десислава Росенова, председател на секционна избирателна комисия.

“Как е възможно на избори с три бюлетини, с три протокола, да се сложат всички хора в едно единствено пространство в Арена Армеец?”, попита тя и допълни, че работата върви изключително мудно.

“Хората не са виновни, виновни за тази ситуация са тези, които са измислили как да се проведат изборите. Миналата година с една бюлетина е имало напуснали хора и оставили чувалите си, това сега ще се повтори в по-лош вариант. Затова тук в момента е пълно с полиция. Никой няма право да отиде до магазин за каквото и да било, по никакъв начин не може да излезе. Не виждам демократичният момент тук. Помолих полицаите да покажат поне заповедта, с която не трябва да ни пуснат, те дори с нея не разполагат“, каза още Росенова.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира, че хората са поставени в изключително тежка ситуация и институциите, които регулират този процес, са длъжни да организират така нещата, че да няма инциденти.

Председателката на ОИК заяви, че всичко е наред, защото хората имат храна и вода.

Програмираният хаос съпътства всички избори, рекордът бе през 2011

Подобен хаос и безредие възникват на всички избори от години насам в големите градове, най-вече в столицата.

Досега, според наблюдатели, най-трагично бе след предходните местни и президентски избори през 2011 г. , отново в мандата на ГЕРБ, когато освен изнемогващи по опашките в ОИК хора, имаше захвърлени край уличните контейнери протоколи от секционни комисии, хиляди членове на комисии, мъкнещи чували с изборни книжа в тъмницата, както и скандирания "Мафия! Мафия!" на онези от тях, които все пак бяха успели да влязат в залата. Всичко това доведе до рекорден брой жалби срещу резултатите от вота.

На същите избори емблематичен бе случаят, в който депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов бе засечен да изнася чували с бюлетини от ОИК, намираща се тогава в Зала "Универсиада". По подобен безобразен начин минаха изборите през 2009 г., предсрочните през 2013 и 2014 година. В последните години ГЕРБ имат най-масираното партийно участие в ЦИК.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2015

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?