След като подкрепи СЕТА в Брюксел, Радев го дава на КС

Той всъщност продължавал да е против споразумението, но ще воюва срещу него от София

Снимка: БГНЕС

Само няколко часа след като президентът Румен Радев подкрепи в Брюксел споразумението между ЕС и Канада, известно като СЕТА, той съобщи, че ще сезира Конституционния съд за него. Според него СЕТА налага промени в основния закон и КС ще трябва да се произнесе дали те са законосъобразни.

В опита да излезе от конфузната ситуация Радев коментира, че "не води загубени битки" и не е реагирал на европейско ниво, защото въпросът в ЕС вече е решен. Той се опита да омаловажи рязката промяна в позицията си като обясни, че декларацията на лидерите на ЕС в подкрепа на СЕТА не е била приета заради съпротивата на Полша, която блокира решенията на срещата заради преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейския съвет.

"Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА (търговското споразумение ЕС-Канада - бел. кор.), никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА. Оттук нататък СЕТА е в ръцете на българския парламент, който трябва да я ратифицира", заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет.

В четвъртък вечерта обаче заедно с още 26 лидери на страните членки той подкрепи декларацията която "приветства гласуването в Европейския парламент по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) и очаква неговото временно приложение".

Съпротивата срещу СЕТА бе сред основните стълбове в кандидат-президентската кампания на Румен Радев. Тогава той заплаши, че ще сезира Конституционния съд, а не изключи и възможността ратификацията на СЕТА да бъде подложена на национален референдум.

Така Радев отново влезе в "двоен режим", при който защитава едни позиции в България, обикновено силно популистки, и други в Брюксел - обикновено по-умерени и консенсусни на ниво ЕС. Това се случи и със заканите му да постави въпроса за вдигането на европейските санкции срещу Русия, които "забрави" по време на срещата с лидерите на европейските институции

Въпросът е решен, ред е на българския парламент

"Въпросът за СЕТА на ниво ЕС вече е решен, още с даването на правомощия на българското правителство, то на свое заседание решава да подкрепи СЕТА, тук (в Брюксел) се подписва СЕТА", каза Радев.

Той припомни, че през октомври мина миналата година тогавашният български премиер Бойко Борисов е гласувал за СЕТА в Европейския съвет.

"Това са фактите. Най-важното - СЕТА е гласувана в Европейския парламент. Това, което бе изразено снощи, е декларация. Тя не е гласувана заради неодобрението на Полша за назначаването на Доналд Туск като председател на Европейския съвет", поясни президентът по повод коментарите, че е приветствал търговското споразумение с Канада".

"От всяка загуба трябва да извличаме ползи. Много важно е не толкова СЕТА, а решенията, които се взимат за бъдещето на ЕС", добави той.

"България прави страшно много компромиси"

Радев коментира още, че трябва да бъдем солидарни и да подкрепяме единството на съюза - като ценностна ориентация и като реални действия, не само на думи.

"Единството означава компромиси. Мисля, че България прави страшно много компромиси. Споделих, вече при свършения факт СЕТА, че подкрeпяйки в миналото СЕТА, България прави компромис, защото според мен и според анализатори, за силни и устойчиви икономики СЕТА е огромно предимство. За слаби и крехки икономики СЕТА е заплаха. Българският народ и българската държава правят своите жертви в името на солидарността и принципите на ЕС", каза Радев, цитиран от БТА.

На 15 февруари Европейският парламент одобри подписаното с Канада и най-всеобхватно до момента споразумение за свободна търговия на ЕС – СЕТА. След като Канада приключи ратификационните си процедури, то ще се прилага временно в по-голямата си част, която се отнася основно до търговията между ЕС и Канада.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която превърна битката си срещу СЕТА в предизборно оръжие, обяви за "национални предатели" всички български евродепутати, които подкрепиха споразумението. В духа на заканите на Радев тя обеща БСП да блокира СЕТА в парламента, защото то ще донесе в България "ГМО, канадско месо и паралелна съдебна система". При такъв сценарий нищо чудно да се стигне и до референдум, за какъвто настоява президентът.

Борисов: Радев национален предател ли е?

Поврътливата позиция на президента хвана неподготвен лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който, преди да е чул за намерението на Радев да дава СЕТА на КС, запита задочно Нинова дали според нея президентът е национален предател, след като е гласувал в подкрепа на споразумението.

Борисов изрази признателността си към Радев, че не е заложил държавата на риск и го призова да продължава да не слуша тези, които си го преписват за техен президент. "Ако беше Нинова там и тя щеше да гласува "за", защото България е сред страните, получили най-много средства от ЕС", коментира той.

Нинова: Браво, господин президент!

Часове по-късно, след като Радев отрече да е подкрепял споразумението, лидерът на БСП Корнелия Нинова разпространи позиция. ""Браво, господин Президент! Вие внесете СЕТА в Конституционния съд, а аз Ви гарантирам, че българският парламент няма да го ратифицира, като спечелим парламентарните избори", се казва в съобщение, цитирано от партийния пресцентър.

"Радвам се, че президентът Радев опроверга поредната лъжа на националните предатели от ГЕРБ, които подкрепиха споразумението с Канада. Президентът не е променял позицията си да го внесе в Конституционния съд. Аз потвърждавам нашата: това споразумение отнема на България национален суверенитет, предава здравеопазването, образованието и публичните ни услуги в частни ръце и дава възможност на корпорации да ни съдят в специални съдилища, ако не им гарантираме печалби. То е пагубно за българската икономика и земеделие", казва още Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?