След мъжки разговор Тодор Танев става съветник на премиера

Борисов сравни просветния министър в оставка с бившия здравен министър Анна-Мария Борисова

Сн. БГНЕС

Тодор Танев ще подаде оставка като министър на образованието в понеделник, а след това ще бъде назначен за съветник на премиера. За това са се разбрали двамата на искания от Танев мъжки разговор по повод поисканата му оставка.

”С министър Танев се договорихме да продължи да работи като мой съветник в кабинета”, обяви в събота пред журналисти в Бургас Борисов, след като по-рано двамата са се срещнали.

”Министър Танев е един изключително ерудиран човек. Той е с безупречна репутация в образователната система и научните среди. Поради това, че екипът му и самият той не можа да комуникират с обществото правилно това, което възнамеряват да правят, възникна напрежение”, коментира премиерът.

”На мен за втори път ми се случва един прекрасен експерт, корифей в своята област да трябва да подава оставка и то по мое искане, заради това, че не можа да комуникира правилно в обществото това, което прави. Първата беше Анна-Мария Борисова, министърът на здравеопазването от първия кабинет”, допълни премиерът.

Борисов обясни кои са били слабостите на Танев. ”Да говорим за ”съжителство”, за ”съвместимост” - неща, които всеки българин пази в паметта си добре, най-малкото възбужда какви ли не националистични пориви и дори агресия. Затова на министър Танев предложих и се договорихме той да продължи да работи като мой съветник в кабинета”, каза Борисов.

Той посочи, че за него е важно и гражданската квота на Реформаторския блок, от която е Танев, да подкрепи кандидатурата, която блокът ще му предложи. ”Ще изчакам още няколко дни, колкото е необходимо, да има единна кандидатура, която ГЕРБ и Реформаторският блок да гласуват в парламента”, каза още премиерът.

Той отказа да коментира кандидатурата на Меглена Кунева за образователен министър преди тя да му бъде представена окончателно.

”Ще изчакам да минат всичките им преговори и тогава ще приема с радост това, което ми предложат”, заяви той.

”Трябва ми единен и силен Реформаторски блок - такъв, какъвто е ГЕРБ в момента, за да имаме стабилно управление”, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?