След труса София бе наводнена

Без ток останаха 73 хил. потребители в областта, Кюстендилско, Видинско и Монтанско

След труса София бе наводнена

Платна на Южната дъга на Околовръстното шосе на София бяха наводнени, а на много места в столицата движението бе спряно във вторник заради силен порой и градушка, които удариха София в ранния следобед, часове след силното земетресение в региона през нощта. Валежът продължи с различна сила над час и както винаги в такива случаи предизвика наводнение на улиците заради лошата канализация в града и забавяне на градския транспорт.

Бурята доведе и до спиране на тока в част от София-област и в областите Кюстендил, Враца и Монтана. Така, след като преодоляха аварията заради земетресението в Перник, екипите на ЧЕЗ се захванаха да възстановяват захранването в новите засегнати региони. Към 17 часа обаче 73 хил. потребители на компанията нямала ток. 

Заради течащата вода бе спряно движението на ул. "Петър Дертлиев” и ул. "Владимир Димчев” в жк "Люлин” в близост до "Орион", съобщиха от Центъра за градска мобилност към Столична община. За преодоляване на проблема са пратени екипи по пожарна безопасност.

Движението в столичния кв. "Бъкстон” бе отклонявано заради счупени от бурния дъжд и вятър клони, паднали листа и запушени шахти. В участъка на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви” между "Цариградско шосе" и НДК също бе затруднено преминаването на автомобили..

В дирекцията "Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР са били подадени сигнали за наводнени мазета в центъра на София, кварталите "Княжево”, "Борово” и "Красна поляна” и на място са пратени екипи, които да отводняват сградите.

БГНЕС предаде, че в центъра на София е паднал кестен, но няма пострадали при инцидента, тъй като по това време пресечката между бул. "Витоша" и ул. "Кърниградска" е била безлюдна заради бурята.

Над 150 сигнала за силен вятър и наводнени шахти са получени до момента на националния телефон за спешни повиквания 112., съобщи за БНР говорителят на системата Данка Недялкова.

Обажданията са за паднали дървета, клони, наводнени шахти в София, Благоевград, Сандански, Петрич и Кресна. Тревожни сигнали са били подадени от Петрич и Кресна за водачи на моторни превозни средства, които са били затиснати от големи дървета по време на движение, посочи Недялкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България