След затварянето на КТБ банки се включват в обновяването на жилищата

Обмисля се гаранционна схема за програмата за 2014-2020 г.

След затварянето на КТБ банки се включват в обновяването на жилищата

Министерството на регионалното развитие (МРР) предлага да сключи рамкови споразумения с банки, които имат интерес да отпускат кредити за енергийна ефективност в рамките на проекта за обновяване на домовете. Това стана ясно на среща на вицепремиера и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева с представители на 11 търговски банки у нас, като повечето от тях са заявили желание да се включат, съобщиха от МРР.

Става въпрос за ускоряване на дейностите по проекта за енергийно обновяване на жилищата, след като средствата от фонда за нисколихвено кредитиране на стойност около 13 млн. лева бяха блокирани в Корпоративна търговска банка (КТБ).

На срещата е била обсъдена готовността на банките да се включат в програмата със собствени продукти. От своя страна при сключване на рамково споразумение МРР ще подпомага съответната кредитна институция със събраната до момента информация за кандидатстващите лица, както и с експертната помощ на проектните мениджъри по програмата.

Включването сега на повече банки в проекта за обновяване на домовете ще им отвори хоризонт за работа през следващия програмен период, посочи Екатерина Захариева. По нейните думи, ако програмата е успешна през този програмен период, ще имаме успех и през следващия, когато средствата за саниране се очаква да бъдат 300 млн. евро. По тази причина МРР се ангажира активно да подпомага процеса, търсейки допълнителни варианти за осигуряване на финансов ресурс.

След година на забавяне в момента са ускорени и дейностите по програмата – избрани са проектанти за пет района, за други два е стартирала процедурата, а до 20 септември трябва да приключи изборът на строители.

На срещата стана ясно още, че за следващия програмен период ще се обсъжда създаването на гаранционна схема за ползваните кредити по подобие на действащите такива за малки и средни предприятия. Очаква се това да улесни ползването на заемния ресурс от повече участници в програмата, е посочено в съобщението на МРР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес