Словения работела денонощно, за да стабилизира сама банковата си система

Аленка Братушек

Словения работи денонощно, за да стабилизира банковата си система без да разчита на външна помощ, заяви словенският премиер Аленка Братушек, цитирана от ДПА.

Напоследък се спекулира, че Словения може да поиска международна спасителна помощ като Кипър, отбелязва агенцията..

Наясно сме, че не ни очакват лесни времена. Приоритетът ни е да стабилизираме банковата система и работим денонощно за това, заяви Братушек снощи в Брюксел.

Словенските банки бяха разклатени заради увеличаващия се дял на лошите кредити, заради което международните кредитни агенции понижиха кредитния рейтинг на редица банки.

Плановете за създаване през юни на лоша банка, която ще държи токсичните активи, ще разреши този проблем, каза Братушек.

Любляна ще продължи да консолидира държавните си финанси, ще започне приватизация и ще намери нов капитал за засилване на икономиката и за увеличаване на заетостта, обеща словенският премиер.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изрази увереност, че Словения ще приложи нужните мерки, за да стабилизира икономиката си и да избегне необходимостта от спасителна програма от партньорите ѝ от еврозоната..

Братушек отхвърли сравненията с Кипър, като настоя, че "Словения е стабилна, силна държава, най-вероятно по-силна от много европейски страни".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа