След среща между Цацаров, Йовчев и Писанчев

Службите задържаха трима за атаката срещу банките

Единият е Венцислав Ангелов – Чикагото, свързан с движението на Бисер Миланов

Сн. ДАНС

Полицията и ДАНС задържаха в събота трима души за атаки срещу банките. В Русе бяха задържани небезизвестният Венцислав Ангелов – Чикагото и млад мъж, уличен, че е изпращал имейлите за проблеми с ликвидността на една от банките.

В София пък бе хванат мъж, който според ДАНС е разпращал информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система с цел лично облагодетелстване. Според БНТ той е имал кредит в банката, която атакувал.

Според ДАНС Венцислав Ангелов – Чикагото е публикувал чрез профила си във ”Фейсбук” и чрез клип, качен в ”YouTube”, информация, съдържаща злонамерена атака срещу голяма българска банка и призиви за сваляне на валутния борд.

Синът на Чикагото е Йордан Бонев - лидер на Национално движение "Свобода", което нашумя около Бисер Миланов-Петното.

Пред сградата на полицията в Русе се появиха жената и синът на Венцислав Ангелов-Чикагото. По думите им в профила на Чикагото във Фейсбук имало коментари за банковата система.

Синът му Йордан Бонев твърди, че спецполицаите не са показали заповед за арест.

”Може би искат да го обвинят, че той разпространява слуха за дестабилизирането на финансовата система, което е абсолютна манипулация, защото тази информация идва от други потребителски фалшиви профили. Абсолютно нищо общо няма Венцислав Ангелов с тази манипулация на кукловодите”, коментира Бонев, цитиран от бТВ.

Венцислав Ангелов е бивш полицай, в момента е подсъдим за трафик на наркотици. Преди време Бисер Миланов, Венцислав Ангелов и синът му Йордан Бонев бяха заснети със сегашния лидер на България без цензура – Николай Бареков.

Според сподвижника на Чикагото - Мирослав Станчев, с когото заедно са започнали процедура по основаването на нова пария ”Промяна“, става дума за политическа поръчка. Тъй като адвокатът на Чикагото е извън града, вероятно той ще прекара нощта в ареста.

Вторият задържан в Русе е уличен, че е изпращал имейлите за проблеми с ликвидността на една от банките. Разследващите са проследили всички IP адреси, през които е минавала кореспонденцията, за да стигнат до него, съобщи БНТ. Задържаният е родом от София, компютърен специалист, в предишни години е засичан в хакерство.

От ДАНС посочиха още, че продължава проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система и снемането на обяснения на граждани във връзка с получени съобщения – SMS или имейл, съдържащи невярна негативна информация за състоянието на български банки.

Няколко часа по-рано главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателят на Държавната агенция ”Национална сигурност” (ДАНС) Владимир Писанчев обсъдиха на среща какви мерки да се предприемат във връзка с атаките срещу определени банки.

След срещата, която се проведе в сградата на контраразузнаването в София, нямаше официални изявления.

МВР, ДАНС и прокуратурата работят по конкретни сигнали за хора, за които се смята, че участват в опитите за дестабилизация на банковата система.  Има конкретна насока за това кои са източниците на имейлите и SMS-те, карали хората вчера да теглят пари от определена банка, съобщи БНР.

Според БГНЕС по време на разговорите са били набелязани и конкретни действия, които ще бъдат предприети от страна на прокуратурата.

Работи се и срещу конкретни лица и сайтове, участващи в опитите за дестабилизация на страната.

Полицията проверява и дали задържаният в Шумен мъж, който хвърли граната по банков офис в събота сутринта, е част от тези опити.

Инцидентът е една от причините за разговорите в ДАНС.

Водеща роля в срещата има ДАНС, която е поканила другите участници с цел да се обсъдят мерки за противодействие на опитите за подкопаване на стабилността на отделни банки у нас, съобщи бТВ.

След разговорите вътрешният министър бе забелязан да напуска сградата на ДАНС на мотор.

По-рано ДАНС обяви открита телефонна линия за сигнали на граждани, получили съобщения – SMS или имейл, съдържащи негативна информация за състоянието на български банки. Сигнали ще бъдат приемани на тел. 866 22 11 и на тел. 814 70 95, както и на имейл адрес [email protected].

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?