Двама души са обвинени за всяване на банкова паника

Сдружение, близко до "Юлен", подаде сигнал в прокуратурата срещу Антон Кутев

 Кирил Джабаров (вляво) и Робърт Димитров от "Глобал Маркетс". Снимка: "Правен свят"

Прокуратурата обвини 29-годишния Кирил Джабаров и 40-годишния Робърт Димитров в подаване на невярна информация за български банки. Двамата са привлечени към наказателна отговорност за предаване на неверни данни за тревога. Предвижданото наказание е лишаване от свобода за срок до 2 години и глоба.

Джабаров и Димитров са на свобода с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 3000 лева, съобщиха от държавното обвинение в понеделник.

Двамата са работили в инвестиционния посредник, който е разпространил невярната информация.

По наказателното дело са разпитани 19 свидетели, извършени са претърсвания и изземвания на 30 компютърни конфигурации и документация, съобщиха от районната прокуратура в понеделник. Оттам допълват, че предстои да се установят и разпитат още свидетели и да се изготви техническа експертиза на иззетите компютри, за да се документира цялостната престъпна дейност на двамата обвиняеми.

Това е засега равносметката от мащабната акция на ДАНС и прокуратурата по издирването на хората, отговорни за организираната кампания по всяване на паника сред хората за сигурността на Първа инвестиционна банка, която доведе до масово изтегляне на влогове в петък.

Странното в случая е, че от ДАНС съобщиха преди ден, че въпросните обвиняеми са задържани за разпращането на имейли с фалшива информация за Уникредит, Инвестбанк и Токуда, а не за ПИБ.

Сигнал срещу Антон Кутев за създаване на масова психоза

Междувременно от гражданското сдружение "Природата за хората", известно като близко до концесионера на Банско "Юлен" и до съакционера в ПИБ Цеко Минев, подадоха сигнал в прокуратурата срещу депутата от БСП Антон Кутев.

Повод за сигнала е коментарът на народния представител пред Нова телевизия от 25 юни: "Опитаха се да съборят една банка, някой се опитва да събори и следваща банка в момента, доколкото аз усещам".

"Причината е създаването на масова психоза и паника в населението, свързана със спестяванията на гражданите. Съгласно Наказателния кодекс, за това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години, а в особено тежки случаи, каквато е настоящата ситуация, от 5 до 15 години", пишат от "Природата за хората".

Освен с близостта си до "Юлен" и Цеко Минев, сдружението е известно и с това, че организира множество контрапротести в отговор на протестите на екологичните неправителствени организации по казуси като Витоша, Банско, Странджа, Карадере, Рила.

Писанчев иска банковите служители да мълчат дори и пред клиентите

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев е изпратил писмо до изпълнителните директори на всички търговски банки в страната, в което настоява на служителите им да се забрани да дават информация за състоянието на банките дори и на техните клиент, съобщи "Капитал" в понеделник.

Изданието се позовава на писмото, разпратено до банките по повод "ограничаване на коментарите с клиенти за състоянието на банковата система в страната, както и изнасянето на друга информация, която би довела до уронване престижа на банкови институции, и дестабилизиране на финансовата и кредитната система в страната".

ДАНС изисква още ръководствата на банките да предоставят "своеременно информация за всеки конкретен случай свързан опит за дескридитиране на банковата система."

В края на писмото Писанчев им припомня, че "разпространяването на невярна информация или обстоятелствата за банка се носи административна отговорност по чл.152а от Закона за кредитните институции, както и наказателна отговорност".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?