Терористичен акт

Смъртоносни експлозии в Бостън, има загинали и десетки ранени

Две мощни експлозии разтърсиха американския град Бостън около 14.50 часа местно време (21.50 часа българско време). Взривовете са проехтели секунди един след друг точно на финала на известния Бостънски маратон, който е сред петте най-престижни в света. Един час по-късно полицията в Бостън съобщи за още една експлозия в библиотеката "Дж.Ф.Кенеди", която не е в близост до мястото на първите два взрива.

На улицата, където са избухнали първите взривове, е имало струпани много зрители, защото събитието е гледано обикновено от около половин милион зрители по цялото трасе. Пристигали са последните участници в състезанието и зрителите на мястото са били около двайсетина хиляди.

Според очевидци има десетки ранени, части от човешки тела е имало разпръснати по улицата. Веднага са пристигнали пожарникари, медицински екипи и полиция. Районът е отцепен. От полицията по-късно съобщиха за поне двама загинали и над сто ранени и настанени в болница, шестима от които са в критично състояние. Според други данни загиналите са много повече, Ройтерс сочи 12 жертви, но информацията не бе потвърдена.

Според АП първият взрив е избухнал в северната част на улица "Бойлстън" от страната близо до мястото на финалната линия на Бостънския маратон. Избухването е станало около четири часа след началото на маратона или почти на неговия край.

След няколко секунди е прогърмял вторият взрив. При третия няма пострадали и вероятно той не е свързан с първите два и може да е причинен от пожар и изтекъл газ.

Мерките за сигурност в Ню Йорк и Вашингтон са били засилени веднага, особено в централните райони, където са изкарани и части от антитерористичните сили.

Вече е сигурна версията за терористичен акт. Открити са и още две взривни устройства в Бостън, които не са експлодирали, предават агенциите.

САЩ са в шок. Президентът Барак Обама е уведомен за случилото се и е наредил на администрацията си да бъде предоставено на Бостън всичко необходимо за извънредната ситуация. Небето над града е затворено за полети, изключени са били мобилните телефонни връзки. Жителите са призовани да не се събират на големи групи и да избягват обществени места.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?