Заподозреният за атентата в Бостън може да получи смъртна присъда

Джохар Царнаев обвини убития си брат джихадист за атентата в Бостън

Двамата чеченци действали по религиозни подбуди, без да са свързани с терористична група

Джохар Царнаев

Оцелелият заподозрян за атентата в Бостън Джохар Царнаев приписа вината за нападението на своя убит брат Тамерлан, предаде Си Ен Ен без да уточнява източника на информацията си.

19-годишният Царнаев казал, че по-големият му брат е бил воден от джихадистки идеи. Той уверил, че атентатът на 15 април не е бил организиран от международна терористична групировка.

Според Джохар 26-годишният Тамерлан бил самостоятелно действащ радикал, който вярвал, че ислямът е нападнат и трябва да бъде отмъстен.

По-рано във вторник американски служители, цитирани от Асошиейтед прес, заявиха, че двамата братя, заподозрени за бомбените взривове по време на Бостънския маратон, вероятно са действали, водени от религиозни подбуди, но няма данни да са били свързани с ислямска терористична група,

19-годишният Джохар Царнаев, който е ранен и се намира в болница в Бостън, беше обвинен от американската федерална прокуратура в използване на оръжия за масово унищожение срещу хора и имущество, което е довело до причиняване на смърт, и, ако бъде признат за виновен, може да бъде осъден на смърт.

26-годишният Тамерлан Царнаев загина в петък при престрелка с полицията. Братята - чеченци от Южна Русия, живяли в САЩ от десетина години - са изповядвали исляма.

Сред доказателствата, представени от прокуратурата при повдигането на обвиненията срещу Джохар Царнаев, бяха записи от камери за наблюдение, на които се вижда как той оставя раница на мястото на втората експлозия на Бостънския маратон и използва мобилен телефон. Секунди по-късно на метри оттам избухва първият взрив, който всява смут сред хората наоколо, но Царнаев изглежда спокоен и бързо тръгва нанякъде. Десетина секунди след това на мястото, където той е оставил раницата, избухва вторият взрив.

В документите, представени пред съда, се казва, че единият от братята заявил на човек, чиято кола двамата похитили в нощта на четвъртък срещу петък: "Чу ли за бостънската експлозия? Аз я извърших."

Американското правителство обяви, че Царнаев ще бъде съден от федерален съд. Някои конгресмени настояваха той да бъде третиран като вражески боец и да бъде изправен пред военен трибунал, където правата му биха били силно ограничени. Но Царнаев е натурализиран американски гражданин, а съгласно законодателството на САЩ американските граждани не могат да бъдат съдени от военни трибунали.

Според в. "Ню Йорк Таймс" единствената дума, която Царнаев е разменил със съдия Мариан Баулър, повдигнала му обвинението в болницата, е била "не", когато бил запитан дали може да си позволи адвокат. В края на срещата си с него съдийката е заключила, че той е вменяем и е наясно със съдебната процедура.

В същото време майката на двамата братя каза, че е разговаряла по телефона с по-големия си син преди престрелката с полицията.

Зубейдат Царнаева заяви пред американската телевизия Ей Би Си, че Тамерлан ѝ се обадил и ѝ казал: "Полицията започна да стреля по нас, тя ни преследва."

Той добавил, че е заедно с по-малкия си брат Джохар и че я обича, след което връзката прекъснала.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят