Сметната палата иска одитите й да водят до реформи

Сметната палата иска одитите й да водят до реформи

Препоръките в одитите на Сметната палата трябва да водят до действителни реформи и подобрения на ефективността на публичните институции.

Това заяви в Люксембург председателят на Сметната палата на България Цветан Цветков, който участва в конференция по повод 40-годишнината от създаването на Европейската сметна палата.

"Необходимо е нашите препоръки да водят до истински реформи, а всички одитни институции в ЕС да споделят общата кауза за подобряване на управленската отговорност в публичния сектор с цел възвръщане на доверието на европейските граждани", посочи Цветков.

По думите му фокусът все повече трябва да бъде към одитите на изпълнението, тоест към анализа на целесъобразността, а не само към законосъобразността на публичните разходи. "Дори разходните програми да съответстват на законовата рамка, те може да не носят истински ползи", посочи Цветков.

В същата посока се изказа и шефът на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене. "Доверието на гражданите в публичните финанси може само да бъде засилено, ако те видят, че всяко едно евро, изразходено на ниво ЕС, води до допълнителни ползи", посочи Лене.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?