Сметната палата иска одитите й да водят до реформи

Сметната палата иска одитите й да водят до реформи

Препоръките в одитите на Сметната палата трябва да водят до действителни реформи и подобрения на ефективността на публичните институции.

Това заяви в Люксембург председателят на Сметната палата на България Цветан Цветков, който участва в конференция по повод 40-годишнината от създаването на Европейската сметна палата.

"Необходимо е нашите препоръки да водят до истински реформи, а всички одитни институции в ЕС да споделят общата кауза за подобряване на управленската отговорност в публичния сектор с цел възвръщане на доверието на европейските граждани", посочи Цветков.

По думите му фокусът все повече трябва да бъде към одитите на изпълнението, тоест към анализа на целесъобразността, а не само към законосъобразността на публичните разходи. "Дори разходните програми да съответстват на законовата рамка, те може да не носят истински ползи", посочи Цветков.

В същата посока се изказа и шефът на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене. "Доверието на гражданите в публичните финанси може само да бъде засилено, ако те видят, че всяко едно евро, изразходено на ниво ЕС, води до допълнителни ползи", посочи Лене.

Още по темата
Още от Бизнес