София има подкрепата на Брюксел за метрото, градския транспорт и завода за боклука

София има подкрепата на Брюксел за метрото, градския транспорт и завода за боклука

Строителството на метрото, обновяването на градския транспорт и изграждането на завода за боклука са обсъдили столичния кмет Йорданка Фандъкова и еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан на среща в петък. Това съобщи пресцентърът на Столична община в събота.

В момента се изграждат два участъка от разширението на метрото. Единият е от бул. "Цариградско шосе" до летище "София", а другият - от ж.к. "Младост" до бизнес парка.

За обновлението на градския транспорт на столицата със средства по оперативната програма "Околна среда" се предвижда доставка на 10 метровлака, 20 трамвая и 126 автобуса. За влакчетата на метрото и трамваите вече има избран изпълнител, а за доставка на автобусите тръжната процедура е в ход. В същото време се бави одобрението на проекта от страна на управляващия орган на оперативна програма "Околна среда".

Изграждането на завода за боклука, който получи разрешение от Брюксел още в края на миналата година, пък чака решението на Върховния административен съд по избора на избрания изпълнител – гръцката компания "Актор".

Фандъкова и Хан са обсъдили и приоритетните проекти на Столичната община за следващия програмен период 2014-2020 г. Столична община е подготвила проекти за около 4 млрд. лева, каза неотдавна Фандъкова.

Най-големият от тях е третият лъч на метрото за 680 млн. евро, като на 280 млн. евро за строежа на най-трудния и натоварен участък през центъра на града са предвидени по оперативна програма "Транспорт". София разчита и на още 140 млн. евро за купуване на метровлакове от оперативна програма "Околна среда".

Другите големи проекти на София за следващия програмен период са втория етап за обновление на градския транспорт и изграждането на инсталация за оползотворяване на RDF гориво в "Топлофикация София".

Столична община е подготвила проекти и за възстановяването на централната градска част, както и за енергийната ефективност и обновление на многоетажни сгради - частна и общинска собственост, е посочено в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?