Ново препятствие пред завода за боклук на София

"Станилов-Данеко" пак обжалва търга, докато Столичната община се надява до края на ноември да подпише договора за строежа

Ново препятствие пред завода за боклук на София

Обединението "Станилов-Данеко" е подало нова жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу избрания изпълнител на столичния завод за боклука – гръцката "Актор-Хелектор". Българо-италианският консорциум иска отмяна на окончателното решение на ВАС, с което беше потвърден изборът на Столична община за гръцкото обединение. ВАС все още не е решил дали да образува дело по искането на "Станилов". Това съобщи Мария Бояджийска, зам.-кмет на София по екологията като уточни, че информацията е неофициална, защото ВАС все още не е уведомил официално Столична община.

Бояджийска не пожела да коментира дали това ще се отрази на подписването на договора с гръцкото обединение. "Нека да видим какво ще се случи и тогава Столична община ще коментира официално", каза Бояджийска.

От "Станилов" също отказаха да коментират подадената жалба, но обещаха скоро да има развитие по случая.

Административно-процесуалният кодекс (АПК) дава право да се иска отмяна на влязло в сила съдебно решение при наличието на шест хипотези (чл. 239 от АПК). Заради отказа на "Станилов-Данеко" да коментират, не е ясно коя са посочили, но най-логично звучи откриването на нови обстоятелства или нови писмени доказателства от съществено значение за делото, които при решаването му не са могли да бъдат известни на страната, коментираха юристи.

Другата вероятност за позоваване е компанията да е била лишена от възможност да участва в делото или не е била надлежно представлявана, или когато не е могла да се яви лично или чрез повереник по причина на препятствие, което не е могла да отстрани.

Докато се чака развръзката по новата жалба Столична община подготвя подписването на договора. В четвъртък очакваме "Актор-Хелектор" да представят документите за внесената банкова гаранция от 5 млн. лв., каза Бояджийска.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък се надява до края на ноември договорът с избрания изпълнител да бъде подписан. Тя отново повтори, че ако контрактът се парафира до края на годината, няма риск за изграждането на завода за отпадъци и загуба на европейските средства, защото времето за това е 19 месеца.

Съвместното предприятие “ВСМ-СПХ” и “Станилов- Данеко” обжалваха решението на Столична община за изпълнител на завода за боклука. В края на юни Комисията за защита на конкуренцията се произнесе в тяхна полза, като реши да върне процедурата в етапа за разглеждане на документите на участниците в процедурата. През октомври обаче тричленен състав на ВАС се произнесе в полза на Столична община и гръцкото обединение "Актор-Хелектор". В решението на съда беше посочено, че то е окончателно и не подлежи на оспорване

Докато тече сагата със завода за боклука Столична община построи депото, което вече е в експлоатация, и компостиращата инсталация за биоотпадъци в Хан Богров, където в момента текат "студени проби" на съоръженията, а от началото на годината ще започне и пробната експлоатация, каза Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес