Фирма съди за 5.5 млн. лв. Столичната община заради "забравени" бали смет

Фирма съди за 5.5 млн. лв. Столичната община заради "забравени" бали смет

Една от големите строителни компании "Микс-ПС" съди Столичната община за 5.48 млн. лв. за "забравени" бали с боклук на терени на компанията в землището на село Сеславци. Това става ясно от внесен доклад от общинския съветник от БСП Гергана Алексова, който предстои да бъде разгледан в четвъртък на сесия на Столичния общински съвет.

Дълга история

През май 2005 г., когато започва балирането на отпадъците, Столичната община сключва договор с фирмата за ежедневно приемане, складиране и временно съхранение на опакованата смет е до края на юни 2008 г. След това Столичната община е трябвало да изнесе балите си с отпадъци от имотите на "Микс-ПС". При изтичане на договора на терените на компанията е имало 87 690 бали.

Имало е възможност договорът между частната фирма и общината да бъде продължен, но София не се е възползвала от тази опция в договора.

"До април 2012 г. няма сведения за стартиране на действия по извеждане на балите от площадката", пише в доклада си Алексова.

Сега "Микс-ПС" претендира обезщетение от Столичнато община за 5.48 млн. лв. за периода от 30 юни 2008 до октомври 2013 г. за дейностите по поддръжка и съхранение на битовите отпадъци. Разчетите са направени на базата на гласувания от комисията по финанси и бюджет наем от 1.10 евро/кв.м през 2009 г.

Решаване на проблема без съдебна процедура

Гергана Алексова предлага да се направи работна група, която да влезе в преговори с фирмата и проблемът да бъде решен, без да се минава през съдебна процедура.

В работната група трябва да влязат и представители на постоянните комисии по бюджет и финанси и по опазване на околната среда към СОС, както и един представител от администрацията на Столична община.

"Микс-ПС" е една от големите строителни компании основана още през 1993 г. През 2006 г. тя се преименува на "Микс Констъркшън". Оборотът ѝ за миналата година е 36 млн. лв., а за 2011 г. - 42 млн. лв., според регистъра на строителната камара. Логистичните бази на "Шенкер", "Пени маркет", "Сомат" са сред последните изпълнени поръчки от компанията. Собственици на "Микс-ПС" са Стамен Иванов и Пламен Христов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес