София индипендънт фестивал ще подкрепи българското кино

София индипендънт фестивал ще подкрепи българското кино

София индипендънт филм фестивал ще подкрепи българското кино и родни кинопроекти в развитие, съобщават организаторите в понеделник.

По покана на актрисата Жана Караиванова, основател и директор на фестивала, като специален гост на осмото издание и член на международното жури пристига Габриеле Каполино. Той е програмен селекционер на Independent Filmmaker Project (IFP) - най-голямата организация за независимо кино в САЩ. В София ще се запознае с най-новите български проекти в развитие и ще избере най-добрите от тях за Седмицата на независимото кино в Ню Йорк (Independent Film Week).


През 2016 г. Со Индипендънт спонсорира участието в престижния международен форум на българските проекти "Нанук" на Милко Лазаров, "Рибена кост" на Драго Шолев и "Възвишение" на Виктор Божинов, които Каполино ще види във вече напреднал етап в София.

Габриеле Каполино е основен програматор на IFP, където е отговорен за селекцията на международни игрални проекти и серийни продукции. Участва активно в подготовката на филмовите награди "Готам" и секцията Narrative Labs. Продуцира Screen Forward Labs, интензивна програма, посветена на независимите създатели на съдържание, работещи по серийни продукции.

 

Завършил е Университета в Падуа, Италия, през 2012 г. От 2006 г. работи като редактор и филмов критик за "Blogo" (http://www.blogo.it), където отразява едни от най-големите фестивали - Кан, Венеция и Берлин като кореспондент на медията.

Между 26 октомври и 5 ноември осмото издание на София индипендънт филм фестивал ще представи амбициозна селекция от над 90 пълнометражни, документални, експериментални, късометражни и VR филми, в няколко секции: официален конкурс - игрално, документално и късометражно кино, българско независимо кино, специални прожекции извън конкурса, съпътстващи програми с нискобюджетни и направени с "джобни" пари филми.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?