София отново ще опита да "замени" спорен терен в "Слатина"

София отново ще опита да "замени" спорен терен в "Слатина"

Столичният общински съвет ще направи пореден опит да придобие спорен терен в район "Слатина". Планираното застрояване на имота предизвика протести на живеещи в съседство. Поредният опит за придобиването на терена ще се случи въпреки че решението вече четири пъти не мина през общинския съвет. След поредния неуспешен опит за "замяна" на терена с два общински имота, председателят на съвета Елен Герджиков заяви, че точката повече няма да влиза в дневния ред на общинарите.

По настояване на председателите на всички политически групи в съвета, с изключение на БСП, е решено въпросът все пак да бъде подложен на гласуване за пети път. Това заяви председателят на общинския съвет Герджиков в интервю за Mediapool. Този път докладът е от името на председателите на политическите групи ГЕРБ, "Реформаторски блок", "Група 5" и "Патриоти за София".

Проблемът

Общината иска да придобие частния имот, за да запази градинката и детската площадка, изградени на него. Теренът е собственост на фирмата "Агора - Ин" ЕООД на арх. Венцислав Дучев. Тя има разрешение за строеж на сграда в имота от 2011 г. Тогава започват и протестите срещу бъдещата сграда.

Общината иска да придобие терена чрез т. нар. насрещни дарения. Частният собственик ще дари имота си от 1527 кв. метра в "Слатина", а общината ще му дари два свои терена. Единият е на ул. "Русалийски проход" в "Лозенец" с площ 1059 кв. м, а другият - в кв. "Подуяне" с площ 630 кв. м.

"Агора- Ин" трябва да доплати на общината и 505 434 лв., защото получава по-голяма площ от двата терена.

Схемата реално е заобикаляне на забраната за заменки на общински терени и досега е прилагана на няколко пъти в подобни ситуации.

Политически тарикатлък

Герджиков припомни, че четвъртият опит за осъществяване на сделката се провали, тъй като не беше подкрепен от БСП. "На последната сесия част от колегите постъпиха категорично безотговорно с гражданите на "Слатина". За пореден път БСП не спазиха обещанията си да работят срещу презастрояването и за защита на жизненото пространство на хората. Част от общинските съветници на БСП бяха сред организаторите и постоянното присъствие на протестите именно за този терен в "Слатина". Обещаха на гражданите, че ще им решат проблема“, коментира Герджиков пред Mediapool.

"Лесно е да обещаваш и подтикваш към протести, а когато трябва да се свърши работата, се отмятат. За мен това недвусмислено показва, че те предпочитат и работят за това да има протести, а не да решават конкретните проблеми", добави той. Според него това показва, че основната мотивация в действията на левицата са "политическите дивиденти, които могат да извлекат, и по-добрата стартова позиция за предстоящите местни избори догодина".

"Това е един дребен политически тарикатлък", смята Герджиков.


В понеделник очаквайте интервю с председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Споделяне

Още по темата

Още от България