София продава сергиите от пазара на ул. "Граф Игнатиев"

ул. "Граф Игнатиев"

Сергиите от пазара на ул. "Граф Игнатиев" в София ще бъдат продадени на търг. Общинското дружество "Пазари Запад", което е техен собственик, иска от общинския съвет да одобри разпродажбата на масите и навесите. Причината е, че предстои ремонт на улицата, а след него постоянен пазар до градината на църквата "Св. Седмочисленици" няма да има.

В момента на това място в центъра на София се продават както плодове и зеленчуци, така и бельо, дрехи, чорапи. От години част от сергиите стоят празни.

След ремонта на ул. "Граф Игнатиев", който ще обхване и градината на църквата, пазарът ще е само в определен ден. Сергиите ще са по-малко и ще са от страната на сградите. Идеята е там да се продават продукти от малки ферми.

От общинското дружество "Пазари Запад" искат да продадат сергиите, тъй като няма къде да ги складират. За да ги запазят, трябва да наемат терен и охрана, което е нерентабилно. Сергиите и навесите ще се продават с начални цени между 177 и 740 лева.

Ремонтът на "Граф Игнатиев" трябва да започне скоро. Общината вече избра за изпълнител компанията "Джи Пи Груп". Тя предложи цена от 24.14 млн. лева. Договорът все още не е сключен, тъй като тече срокът за обжалване на решението за победителя. Парите за ремонта са основно от еврофондовете.

Изпълнителят ще трябва да подмени и трамвайните релси, подземната инфраструктура, както и да ремонтира прилежащите улици - "Шишман", "Солунска" и "Шести септември". Ще се промени и обликът на площадите "Славейков" и "Гарибалди".

Продавачите на книги на "Славейков" ще останат. Ще се промени само външният вид на сергиите, които трябва да станат по-модерни.

Споделяне

Още по темата

Още от България