Строител на метрото ще ремонтира част от центъра на София

При ремонта на ул. "Граф Игнатиев" трябва да се подменят и трамвайните релси. Сн. БГНЕС

Фирмата "Джи Пи Груп" вероятно ще вземе поръчката за ремонт на част от центъра на София. Това стана ясно след отварянето на ценовите оферти на участниците в търга на Столичната община за ул. "Граф Игнатиев", площадите "Славейков", "Гарибалди", "Св. Седмочисленици" и улиците "Солунска", "Шишман" и "Шести септември".

Освен "Джи Пи Груп", която според премиера Бойко Борисов се свързва с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев, до последния етап от процедурата беше допуснат и консорциумът "Трейс РВП" около строителната компания "Трейс". Обединението предложи по-ниска цена - около 22,26 млн. лева, но вероятно ще остане на второ място заради по-ниската си техническа оценката. "Джи Пи Груп" предложи да изпълни проекта за 24.14 млн. лева, но техническото предложение на дружеството е оценено по-високо и това компенсира по-ниската оценка за цената.

Официалният избор на изпълнител предстои да бъде обявен от комисията, работеща по поръчката.

"Джи пи Груп" изпълнява и е изпълнявала и други големи проекти в София. Фирмата строи част от третия лъч на метрото. Правила е и Западната дъга на Околовръстното шосе. В края на 2015 г. дружеството беше избрано от държавата да изгражда част от магистрала "Хемус" заедно с обединение около "ПСТ Груп" за общо 800 млн. лева. Два месеца по-късно премиерът Борисов прекрати поръчката заради "витаещи съмнения", че зад дружествата стоят Валентин Златев и Делян Пеевски.

Ако се стигне до подписване на договор, дружеството ще трябва да ремонтира настилките на улиците и площадите, както и да подмени трамвайните релси по ул. "Граф Игнатиев". Предвижда се също да бъде променен обликът на площад "Славейков", но да се запази пазарът за книги там.

С европари

Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите пространства ще се финансира с европари. Работата може да започне след подписването на договор с изпълнителя. Преди време кметът Йорданка Фандъкова обясни, че се надява това да се случи още през пролетта. Работата ще продължи повече от година.

Документи за участие в процедурата подадоха общо четири фирми и обединения. До отваряне на ценовите оферти не бяха допуснати обединението "ПСТ Градска зона 2" и румънско-френският консорциум "ИСАФ С.Л. Колас Рай".

Поръчката за ремонт на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите улици и площади беше обявена за втори път през август миналата година, след като първият търг беше прекратено. По същия начин се разви и конкурсът за ремонт на друга част от центъра на града - около храма "Ал. Невски" и Народното събрание.

Тя също беше отворена за втори път през август миналата година, но все още не се е стигнало до отваряне на ценовите оферти на кандидатите. Ремонтът на тази част от центъра също ще се прави с европари. Той обаче може да остане за следващата година, тъй като общината няма намерение да го започва преди юни, когато приключва българското председателство на Съвета на ЕС. След това пък вече било късно за първа копка, тъй като строителният сезон ще е преполовен.

За това в бюджета на столицата за тази година са заложени малко средства за проекта, засягащ пространствата около "Ал. Невски", и по-скоро по него ще се работи през 2019 г.

Планове

Ремонтът на тези райони от София е част от амбициите на Столичната община да обнови изцяло централната част на града. За целта преди години бяха направени архитектурни конкурси за новата визия на пространствата. Общината обаче не хареса идеите за Градската градина и пл. "Ал. Батенберг". За това през тази година предстои да бъде обявен конкурс за идейни проекти за обновяването на тези части от града, както и на площад "Св. Неделя".

Разработките ще трябва да предложат начини за увеличаване на пешеходните пространства в тази част на центъра, както и за създаването на галерия в подземията на взривения мавзолей на Георги Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България