София ще положи усилия да се навакса забавянето на "Южен поток"

Драгомир Стойнев и Алексей Милер обсъдиха хода на "Южен поток", сн. БГНЕС

Проектът за изграждане на българското трасе на газопровода "Южен поток" отново е забавен, но премиерът Пламен Орешарски е възложил допълнителни административни усилия за ускоряването му така, че да се спазят всички досегашни графици и през декември 2015 г. до Варна да стигне първият газ по тръбата. Това бе съобщено след срещата на Орешарски с президента на "Газпром" Алексей Милер, който в понеделник е на посещение в София за първи разговори с новото правителство.

"Важно е да се установи и регулаторният режим на този проект, тоест конкретен резултат от преговорите на ниво ЕС и Русия", заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който също участва в срещата. Той не коментира нищо повече по този въпрос, а на журналистите не бе дадена възможност да задават въпроси.

Изявлението му обаче може да се тълкува като индиректен отказ на България да внесе искане пред Брюксел, с което да бъдат удовлетворени претенциите на "Газпром" да не предоставя достъп на трети страни до тръбата, каквито са европейските изисквания.


Като цяло не бе съобщено нищо ново по реализацията на газопровода, освен поредното му забавяне, което трябва да се навакса до края на 2013 г., когото "Газпром" смята да започне строежа на българския маршрут.

Стойнев съобщи, че Орешарски е възложил допълнителни усилия на административно ниво, тъй като тази година трябва да имаме окончателен подробен устройствен план, окончателна оценка за въздействието върху околната среда, окончателен технически проект и да се кандидатства за разрешение за строеж. "Тъй като е имало известно закъснение, ние ще ускорим работата, тъй като за нас е важно да има диверсификация на маршрута за доставки на природен газ”, заяви Стойнев по отношение на газопровода, който по никакъв начин не разнообразява руските доставки за България.

"Водейки се от националния интерес, във всеки разговор, касаещ енергийни проекти, защитаваме този интерес. Уверихме г-н Милер, че "Южен поток" остава стратегически проект за страната”, каза Стойнев.

"Без съмнение първият газ през морското трасе до България ще потече през декември 2015 г.", заяви Милер и посочи, че в момента проектът е в етап на подготовка на началото на строежа му.

Президентът на "Газпром" увери, че нужните за изграждането на трасето през България 3.1 млрд. евро ще бъдат предоставени изцяло от руската страна и България няма да има проблеми с финансирането на своя дял. "Руската страна е готова да предостави в пълен обем нужните 3.1 млрд. евро, като българският дял ще се възстановява от транзитните такси при експлоатацията на газопровода", каза газовият шеф, от чиито думи стана ясно, че стойността на българския участък междувременно се е оскъпила от 3 млрд.евро, както бе съобщено по-рано, с допълнителни 100 млн. евро.

Според договореностите с предишното правителство на ГЕРБ, България няма да инвестира в строителството на своя територия, а вместо това ще се лиши от транзитни такси от експлоатацията на тръбата за 15 години. След въвеждането на новото съоръжение газопроводът, по който България получава природен газ през Румъния, ще бъде спрян.


Драгомир Стойнев сега повтори, че държавата няма да поеме гаранция за финансирането на българското трасе, нито ще се харчат "пари на българския данъкоплатец".

Милер увери, че при строежа през наша територия ще се привлекат в "максимална степен" български компании, а Стойнев обясни как "Южен поток" ще намали безработицата в регионите, през които ще минава, и ще се отворят хиляди работни места, а инженерите ни щели да добият повече опит в такива инфраструктури проекти.

По-късно на церемония по удостояването му с титлата "доктор хонорис кауза" на Университета за архитектура, строителство и геодезия Мирел заяви, че в проекта "Южен поток" ще имаме обща граница. "Пряко от Русия газът ще пристига в Европейския съюз. Благодарение на нашето сътрудничество България винаги ще има топлина", каза още той, след като получи икона и картина. Шефът на "Газпром" благодари на ректора на университета "за високата оценка на нашето разбирателство" и посочи, че "догодина ще отбележим 40 години от доставките ни на газ за България, но основният ни проект е "Южен поток".

Ден по-рано Русия и Македония подписаха споразумение за сътрудничество при строежа на разклонение на "Южен поток" за доставки на руски газ в страната. За потвърждаване на целесъобразността на строежа на такова отклонение "Газпром" и компанията "Македонски енергийни ресурси" ще създадат съвместна проектна компания с по 50 процента дял, каквито руският газов монополист създава с компании на държавите по трасето на целия газопровод.

Това смесено дружество ще направи обстойно проучване за маршрута и капацитета на отклонението като в бъдеще към този проект може да се привлекат нови акционери, предава руското издание РусЕнерджи. Обемите и срокът на доставките на руски газ за Македония ще се запишат в договор между "Газпром" и "Македонски енергийни ресурси", но правото за използване на капацитета на тръбата ще е на руската компания.

Споразумението е обвързано със задължението Македония да не въвежда каквито и да било ограничения спрямо руските капитал в страната, както и за осигури на смесената компания благоприятен митнически и данъчен режим.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес