"София тех парк" с ново ръководство – 11-то поред за пет години

Директорският борд е намален и обновен с колеги и студенти на икономическия министър

София тех парк

Бурното недоволство на частни фирми, предвождани от шефа на "Уолтопия", доведе до поредна смяна на ръководството на държавната компания "София тех парк". Смяната е станала на общо събрание на акционерите в понеделник, когато директорският борд е намален от петима на трима души, съобщи служебният министър на икономиката Теодор Седларски във вторник по време на иновативен форум в технологичния парк.

Участниците във форума, организиран с подкрепата на британското посолство, изпаднаха в конфузното положение да изслушат визията на държавата за бъдещото на "София тех парк" от току що уволнения му директор.

Миналия петък Ивайло Пенчев, шеф на фирмата "Уолтопия", която е световен лидер в производството на катерачни стени излезе с отворено писмо срещу ръководството на "София тех парк", обвинявайки го за лошото управление. Пенчев, чиято фирма е заплашена от санкции заради просрочено въвеждане на сградата ѝ в експлаоатация, смята, че държавата е подвела инвеститорите и за пореден път не си е свършила работа, прахосвайки милиони. Ръководството на технологичния парк отхвърли твърденията му, но дни по-късно и други фирми се присъединиха към критиките на Пенчев.

Новият изпълнителен директор на "София тех парк" е 33-годишният Асен Ненчев, който е завършил икономика и бизнес. Председател на съвета на директорите е Васил Караиванов, който е асистент в катедра "Икономика" на СУ "Св. Климент Охридски", в която преподава и министърът доц. Седларски.

За зам.-председател на борда е назначен 29-годишният Натанаил Стефанов, магистър по икономика от СУ "Св. Климент Охридски", става ясно от Търговския регистър.

По думите на министър Седларски смяната на ръководството, което издържа едва шест месеца начело на дружеството, не е резултат на писмото на Пенчев, а е била планирана още преди това, заради установени пропуски. Имало забавяне в реализацията на проекта, можело да се работи много по-бързо и по-активно, каза Седларски.

В ръководството на парка влизат млади и амбициозни хора, които могат да управляват такива проекти и да вземат решения – така Седларски описа членовете на новия борд, но отказа да посочи имената им и препоръча на журналистите да следят вписването в Търговския регистър, за да разберат кои са.

Новият шеф работи за ефективно разделение на властите

За новия изпълнителен директор на "София тех парк" няма много публична информация. 33-годишният Асен Николаев Ненчев е от София, завършил е икономика и бизнес и е магистър по мениджмънт.

Той е в ръководството на неправителствената организация "Гражданска платформа за ефективно разделение на властите", която работи за приемането на нова конституция. В управлението ѝ са още юристът Александър Джеров, бивш депутат от Демократическата партия и конституционен съдия и синът му; акад. Благовест Сендов и неговият син; дъщерята на бившия зам.-кмет по финанси на София Минко Герджиков – Теодора и други.

Отстраненият шеф не смята, че е жертва

Отстраненият директор на "София тех парк" Иван Симеонов, който се задържа на поста половин година, коментира, че не се чувства жертва на взетото решение.

За шестте месеца на управление съм поставил основата за развитието на технопарка, заяви Симеонов, след като стана факт 11-ата смяна на борда на парка от основаването му преди 5 години.

Представяйки пред иновативния форум визията за развитието на държавното дружество, той посочи, че до момента в първия научно-технологичен парк у нас са инвестирани 41.3 млн. евро. В инкубатора на парка работят 30 високотехнологични компании, а 73% от капацитета му е запълнен. Иновационният форум "Джон Атанасов" е посрещнал над 20 000 участника в 60 специализирани събития през изминалата година. Има изградени 11 лаборатории с изключително оборудване.

Министърът на образованието Николай Денков коментира пред журналисти, че според него лабораторният комплексът работи на минимум, но нямало как да бъде другояче, "защото наука без пари не се прави".

В зоните за бъдещо развитие на парка пък се очаква да се настанят водещи фирми, които да добавят стойност към иновационната екосистема. В сградата на Експериментариума ще бъде създадена постоянна интерактивна експозиция предназначена за ученици и студенти, каза Симеонов.

Плевнелиев: Има забавяне на проекта, но не убивайте мечтата

На форума присъства и бившият президент Росен Плевнелиев, който е "патрон" на създаването на технологичния парк, а след мандата си получи представителен офис в сградата. Той е смята, че реализацията на парка се бави, но призова да не убиваме мечтата си за бъдещето на индустрията на България.

"Само преди година премиерът Дейвид Камерън постави началото на едно ново сътрудничество със страната ни именно в "София Тех Парк". Тогава той заяви, че ние сме силен партньор на терена на иновациите", каза Плевнелиев. И изрази увереност, че партньорството ни с Великобритания ще е ключово за осъществяване на амбициозните планове на страната ни в сферата на иновациите. "Обединеното кралство е част от нашето семейство независимо от Брекзит", допълни Плевнелиев.

Според него за едната година от откриването на "София Тех Парк" е постигнато много, но има и проблеми. "За мене е необяснимо забавянето на встъпването на редица големи технологични компании, които имат интерес", каза Плевнелиев. Той даде за пример "Майкрософт", който след половингодишно забавяне предстои да отвори офис на Четвърти километър в София. По думите му интерес към "София Тех Парк" имат още "Телелинк", VMware, "Ендейвър" и редица други.

"Оперативното управление не трябва да се кара с компаниите, а да решават заедно проблемите", каза Плевенлиев по повод напрежението между "Уолтопия" и старото ръководство на парка. Според него "Уолтопия" са построили "фантастична сграда", но не отива на компанията да се разправят по този начин със "София тех парк".

"Не съм човекът, който ще влезе в детайл по спора... "София тех парк" не е удобното извинение, че двама се карат", каза Плевнелиев.

Той изрично уточни, че не кадрува в технологичния парк и не познава нито настоящото, нито бъдещото ръководство. Отбеляза, че от времето, в което има офис там, никой от управлението не се е срещнал с него. "Категорично завявам - не го познавам (бел. ред. Иван Симеонов). Не е дошъл да ми каже добър ден, г-н президент", каза Плевнелиев.

Той допълни, че "София тех парк" е кауза и решение за бъдещето. "Нека не убиваме мечтата си за индустрията на бъдещето", призова Плевнелиев.

"София тех парк" е мечта, която малко по малко става реалност. Тя създава перспектива за едно по-добро бъдеще, за което нашите партньори от Великобритания играят важна роля", каза министърът на образованието Николай Денков. По негови думи в последните 20 години ролята на българската наука на национално и регионално ниво е силно повлияна от липсата на ясни и работещи политики. "В момента сме на кръстопът и ако не се предприемат сериозни мерки на политическо ниво, тези пагубни трендове ще доведат до пълен колапс на българската наука", допълни Денков.

Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс заяви, че провеждането на форума е сериозна стъпка напред в сътрудничеството между България и Обединеното кралство в областта на иновациите. То е естествено продължение на съвместна инициатива на Британско посолство и "София Тех Парк", която стартира през декември 2015 г. с посещението на бившия премиер Камерън. "Впечатлена съм от напредъка в развитието на "София тех парк" за този кратък период", каза посланик Хопкинс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?