Валят открити писма в подкрепа на "Уолтопия" срещу "София Тех Парк"

Икономическият министър обеща да съдейства за решаването на проблема, призовават го да уволни директора на държавната фирма

Валят открити писма в подкрепа на "Уолтопия" срещу "София Тех Парк"

Сагата с управлението на първия високотехнологичен парк у нас "София Тех Парк" набира скорост.

След отвореното писмо на директора на световния лидер в производството на катерачни стени "Уолтопия" Ивайло Пенчев, в което той остро осъди бюрокрацията, а след това поиска и закриване на държавните фирми, в негова подкрепа излезе и собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев.

Той също публикува отворено писмо, а поводът е спорът, който има волейболният клуб ЦСКА с ръководството на парка относно сграда, в която тренират децата. Според Колев има експертиза, която твърди, че сградата може да се ползва, докато от Тех парк са са на мнение, че тя е опасна за спортуващите деца.

Междувременно Министерството на икономиката съобщи, че икономическият министър Теодор Седларски ще съдейства за решаване на проблемите между Ивайло Пенчев и ръководството на София Тех Парк".

Единната народна партия, която не участва в предизбораната кампания, пък призова Седларски да уволни шефа на "София Тех Парк" Иван Симеонов.

Отвореното писмо на "Хиполенд"

"В подкрепа на публично изразената позиция на Ивайло Пенчев - Собственик на "Уолтопия", относно София Тех Парк

Уважаеми г-н Пенчев, Ивайло /въпреки че не се познаваме лично/,

Прочетохме твоето отворено писмо - обръщение към "уважаемите господа" - ръководители на София Тех Парк и шефовете им от Министерството на икономиката.

Поздравление за смелостта, откровеността и директно, без заобикалки и евфемизми, изразената позиция...Поздравления, че не си затрая, знаейки, че този тип хора са обидчиви и отмъстителни...Подкрепяме те напълно, защото и ние им сърбаме попарата на ръководителите на София Тех Парк. Читателите са широко запознати със сагата ни за малката спортна зала Армеец, в която тренират детските и младежките отбори на клуба, която към момента е собственост на София Тех Парк. И от която уважаемите ръководители на високотехнологичния комплекс с лека ръка се опитаха да ни изгонят и да оставят над 250 малки спортисти на улицата. С лъжливия мотив, че залата е конструктивно опасна, при положение, че има валидна експертиза от лицензирана строителна компания, че конструкцията е здрава и надеждна....

В продължение на твоите въпроси ние, и като граждани на тоя град, повдигаме и още, например:

Колко струва надлезът над Цариградско шосе, водещ към Тех Парка, който не се ползва от никого? С чии пари е построен и от кого е одобрено това помпозно и никому ненужно съоръжение? И заради този строеж кой разреши/нареди да се разбие Цариградско шосе има-няма 8 месеца след основния ремонт?

Сигурно това не е всичко....но и това, както и написаното от теб, не е малко...

Мариан Колев"

Министерството на икономиката в акция за решаване на спора

Министърът на икономиката Теодор Седларски ще съдейства за решаване на проблемите между Ивайло Пенчев и "София Тех Парк", съобщиха от Министерството на икономиката.

Двамата са има среща в понеделник в търсене на решение на проблемите. На нея са били обсъдени всички проблеми, които среща инвеститорът в работата му със "София Тех Парк" и Национална компания "Индустриални зони", където Пенчев прави друга инвестиция.

Министерството на икономиката е принципал на двете държавни дружества, които са ангажирани с насърчаването на инвестициите и иновациите.

По време на срещата са били обсъдени и проблеми, които забавят инвестиционните процеси и са провокирани от местни администрации, е посочено в съобщението на икономическото министерство. В него е казано още, че ведомството "ще съдействат за срещи с частните компании, отговорни за част от довеждащата инфраструктура".

"Диалогът с инвеститора ще се базира на основата на добрите партньорски отношения и ще е в рамките на нормативните възможности", се казва още в съобщението на икономическото министерство.

ЕНП иска смяна на ръководството на "София Тех Парк"

Единна народна партия (ЕНП) пък призова министъра на икономиката да освободи директора на "София Тех парк" Иван Симеонов. Това пише в открито писмо до служебния министър на икономиката председателят на ЕНП Валентина Василева.

"Управлението на Симеонов и отношението му към работата на българския бизнес са пряко доказателство за разликата между добра администрация и бюрокрация. Финансовите наказания над хора, решили да вложат милиони, в една по принцип добра инициатива, е ясно доказателство защо чуждите инвестиции в страната ни намаляват. Няма как да бъдем предпочетени след като такова е отношението ни към българските инвеститори, в лицето на фирма "Уолтопия", собственост на г-н Ивайло Пенчев. Малко са секторите, в които български предприемач е застанал толкова високо в своята конкурентна ниша на световния пазар", пише още Валентина Василева.

"Надяваме се, че са малко и държавните директори като г-н Иван Симеонов, които не правят разлика между силиконовата долина на българския фолк и силициевата долина в Пало Алто. Нахално е разбирането, че пропилените 100 млн. лв. в "София Тех парк" не били на българските данъкоплатци, а на европейските. Вярваме, че следващият директор ще бъде информиран, че българите са европейски данъкоплатци, а страната ни всяка година внася своя принос към европейския бюджет.", пише още в писмото на ЕНП. Изрично е посочено, че то не е част от от предизборната кампания в България, защото ЕНП не участва в предстоящите парламентарни избори.

"Надявам се, че имаме общо разбиране за това, че хора като предприемача Пенчев плащат заплатите на такива като бюрократа Симеонов", казва Валентина Василева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?