Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Собственикът на "Уолтопия" е вбесен от некадърни чиновници в проваления "София Тех Парк"

Отговорът: Фирмата подлежи на санкции, към проекта има голям интерес

18 коментара
Ивайло Пенчев при първа копка на неговата сграда в София Тех Парк.
Собственикът на една от най-успешните и иновативни български компании – "Уолтопия" - обвини чиновниците в Министерството на икономиката и ръководството на "София Тех Парк" за провала на проекта. В остър тон Ивайло Пенчев разкритикува лошото управление на технологичния парк и обвини държавата, че е подвела инвеститорите и за пореден път не си е свършила работа, прахосвайки милиони.
 
Паркът се намира на 4- ти километър в София и трябваше да създаде условия за развитието на иновативни компании и бизнес технологии. Повече от година след откриването му обаче реализирането на първоначалната идея явно все още е много далеч.
 
Няколко часа по-късно ръководството на "София Тех Парк“ отхвърли твърденията на Пенчев и съобщи, че "Уолтопия“ подлежи на санкция заради забавяне на строителството на залата си в границите на парка. Освен това те твърдят, че към проекта има "изключителен интерес" и "конструктивен диалог" с всички проекти. 
 
 
Публикуваме без редакторска намеса пълните текстове на отвореното писмо на Ивайло Пенчев и отговора на  "София Тех Парк“.
 
 
Мили хора от София тех парк и от министерството на икономиката,
 
Пиша ви това писмо, защото мисля че сте се объркали.
 
Ама яката!
 
Ето как изглеждат нещата според мен:
 
Преди две години и нещо, когато подхванахте строителството на София Тех парка, ми предложихте да построим новата си сграда при вас.
 
Когато го направихте, ние от Уолтопия вече бяхме провели оня световен архитектурен конкурс, в който участваха около 370 архитектурни екипа от около 70 държави, журито от 11 световно добри архитекти беше избрало победител, а той беше вече завършил идейния проект на сградата. Сградата вярно си я бива. Щото много талантливи хора работиха по нея.
 
НО.
 
Проектът беше правен за нашият терен в Младост, дето си го бяхме купили за целта. 22 декара.
 
Да, малко се фукам за сега, ама щото има за какво. Тази част от писмото ми е така наречената завръзка. Искам да създам напрежение и очакване.
 
ТА.
 
Бая пари опука Уолтопия за този конкурс и за самия проект, а и теренът в Младост си беше супер – на спирка на метрото, голям, равен – абе кеф от сякъде. Още си го имаме тоя терен.
 
И точно тогава Вие, хора от тех парка ми предложихте да променя мястото на сградата и да я построя при вас. Казахте ми, че правите високо технологичен парк, който ще се напълни с иновативни фирми, една от друга по-иновативни и технологични и една екосистема ще се създаде – ум да ти зайде – то иноватори, то високи технолози, гурута, и прочее куул обитател щял да се засели в еко системата, да се чифтоса там и от чифтосването да произлязат високотехнологични гурута, иновативни високи технолози и така нататък пермутации или комбинации да бяха предизвикани от ентусиазираното чифтосване на въпросната куул паплач.
 
Освен това, казахте вие, едни лаборатории правим – страшни !
 
Туй прототипиране, туй сигурност туй биотехнологии и какви ли още не пълни с най-съвременни машини за три де принтване, за биотехнология, и за всякаква друга велика иновативност и висока технология. Май и за роботика имаше.
 
Не помня.
 
А!
 
И не казвахте “туй” а “това” – туй – то е привнесено от мен, щото съм търновец. Вие си казвате “това”
 
Аз първо не приех предложението, щото от една страна съм скръндза, ама дето викат американците frugal - такава скръндза, не tight ass, a от друга – щото не ми се занимава с държавна работа – винаги съм знаел, че ако си имаш работа с държавата, вярно трябва да си tight ass, щото държавният чиновник често търси пенетрейшън.
 
Знаех си, ама ...ви се вързах.
 
Викам си – тия юнаци ще опукат сто милиона в тоя тех парк – най-големите будали да са – се нещо ще направят. Все някаква екосистема ще се получи бе да му е*а майката – ще се заселят свестни хора като нас (да, ние сме свестни!)
 
И викам – айде – фърлям се. Барабар Петко с мъжете! Ще се потопя в иноватихната високотехнологична екологичност, ще си пием кафетата със сходни на нас хора - дето са най-добри в нещо или поне се напъват да бъдат такива, и така от кафе на кафе, току се родила нова идея, нов продукт или поне едната наслада че сме сред свои да остане.
 
Ето така си мислех тогава.
 
Бях на 43 или 44.
 
Фърлих се.
 
Купихме си право на строеж в парка и казахме, че ще завършим сградата най-късно до края на 2016. Вие бяхте особено настоятелни да я завършим на време, щото да не ви грозим парка с незавършен строеж, докато хилядите високи технолози щъкат из вътре, сноват отрудени и създават иновации. А пък нашата сграда – недовършена. И грози там.
 
Съгласихме се също така да платим за облагородяването на 5-6 декара от вашата земя, дето е лицето на парка откъм цариградско, за да стане по-красиво – понеже вие сте нямали пари да харчите за хубости.
 
И ги платихме.
 
50-60 хиляди бяха.
 
Наложи ни се да препроектираме сградата си, защото беше правена за друг парцел и това отне бая време и бая пари.
 
Направихме го.
 
Обещахте ни, че ще може да си купим паркоместа във вашия паркинг, та да не правим голям паркинг при нас
 
Януари 2015 получихме разрешителното за строеж и почнахме.
 
Беше зима и това позабави строителството, но не особено.
 
По някое време се оказа, че всъщност не можем да си купим паркоместа във вашия паркинг, щото не знам си какво и се наложи да променим проекта си и да добавим още паркинг под и над земята. Това наложи да си купим право на строеж върху още декар и нещо, само че На ВАС ви отне 3 месеца да ни го продадете.
 
А ни бяхте обещали друго.
 
Карай. Няма проблем, ама това забави строителството ни с поне 3 месеца.
 
Не помня дори една псувня да сте отнесли по тоя повод, щото още живеех с ентусиазма на високо-технологичната екосистема и се чувствах виновен, да не закъснеем със строежа че да я увредим.
 
Екосистемата.
 
А! Щях да забравя – обещахте ни и независимо електрозахранване от два източника – демек – първа категория ток. Това ни го обещавахте докато ни навивахте да дойдем при вас. После някъде пътьом се отметнахте като едни нечестивци и казахте че за нас нямало достатъчно ток от първата категория – ще си го пазите за лабораториите дето се твори биотехнологията роботиката и киберсигурността и за някви други работи, дето им трябва тая първа категория повече.
 
Тогава се поядосах, защото се наложи да похарчим стотина хиляди за генератор и някакви промени по трафопоста дето беше вече поръчан.
 
Ама пак нищо не казах на глас. Айде викам – държавни чиновници – толкова си могат, не че са злонамерени. Няма да им се ядосвам.
 
По някое време обаче вие си завършихте сградния фонд, направихте откриването както подобава с рязане на ленти и прочие помпозност и се очакваше да почнете да заселвате сградния фонд с високи технолози и да почне нещо да се създава в тоя парк за сто милиона.
 
Само че прозорците на сградния фонд, снабден с първа категория ток упорито си стояха тъмни.
 
Заселиха се няколко стартъпа, дето бяха привлечени от непазарно ниските наеми дето им давахте щото са куул, ама те стартъпите често са си енд дауни – поокъсаха го някои от тях - нормално – те и те горките с държавна пара бяха финансирани предимно и кво да се чудим че не прокопсват, поразбягаха се понеже и тези наеми им били високи и нямало къде да се хранят и каква стана тя, една година след като открихте техпарка за сто милиона имате педесетина човека в няколко стартъпа, май всичките финансирани с държавни и европейски пари , на ниски наеми. В лабораториите май нищо не се създава, но сигурно имат директори и харчат пари. Имате си и борд и не знам колко служители.
 
И не създавате нищо.
 
Нищо.
 
Ниш-то.
 
Но харчите много.
 
Вие, Мили хора се провалихте.
 
Ама Яката!
 
Излъгахте ме, като ме кандардисвахте да строя при вас. Нищо от това, което обещахте не се случи. Няма наематели в сградния ви фонд, още по-малко високо-технологични, няма други частни инвеститори от ранга на Уолтопия. Всъщност от никакъв ранг. Едни големи поляни и няколко празни сгради.
 
И един борд и малко чиновници
 
И само харчите пари.
 
Пари, които не толкова високотехнологични гурута изкарват с честен труд и плащат под формата на данъци, за да можете вие да се преструвате на важни, че и да си вярвате.
 
Казвам ви го чак сега, понеже ме ядосахте, когато някой си иван симеонов – дето бил шеф на безплодния ви борд и неговия юрисконсулт или както там се наричат заядливците с юридическо образование по държавните учреждения решиха да ни е*ат във въздуха. Нас от Уолтопия.
 
Та тези двамата – иван симеонов и илия големанов решили, че няма да ни отговарят на въпросите, ако не входираме МОЛБА в деловодството им.
 
МОЛБА!
 
Верно ли бе илиия?!?
 
Верно ли бе големанов!?!?
 
Верно ли бе ванка??!
 
МОЛБА!
 
Св*рка да си бяхте поискали бе момчета! По-мъжко някак си. Ама това с молбата – много долно бе...
 
Освен това решили да ни глобят няколкостотин хиляди лева задето сме закъснели с акт 16 на част от сградата.
 
...........................
 
Само да ви кажа нещо:
 
Уолтопия е единствения частен инвеститор в Тех Парка. До ден днешен никой не ви повярва.
 
Никой!
 
Само ние.
 
Само Уолтопия
 
В сградата ни в момента са САП – една от най-големите и най- добри софтуерни фирми на света,
 
Софтуер АГ – друга от най-големите и най-добри софтуерни фирми на света. Немски.
 
Уолтопия – най-голямата и най-добрата фирма на света в нейния бранш. Българска.
 
Заедно в час. – най-активното и постигащо ен джи о в областта на образованието и още няколко по-малки свестни фирми. И сградата ни е пълна.
 
Общо 600 – 700 човека.
 
А при вас са има няма 50
 
И никой не е най -добър в каквото и да било
 
Уолтопия ви прави Живи, ванка.
 
Без нас щяхте да сте си един борд, 20 чиновника и петдесетина наемателя – всички на държавна хранилка.
 
Вдяваш ли?
 
И не искаме да ни входирате молби, за да ви отговорим на въпросите.
 
Та затова ви казвам:
 
Объркали сте се Мили хора!
 
Ама Яката!
 
Но като го показах това писмо на колегите, те ме нахокаха, че бая от щуротиите ви съм забравил да спомена.
 
Ама айде – не ми се дописва.
 
Друг път
 
 
 
Oтговорът на "София Тех Парк“: 
 
Във връзка с отвореното писмо на г-н Ивайло Пенчев, чийто некултурен стил и циничен изказ няма да коментираме, ръководството на "София Тех Парк“ АД заявява, че съгласно договор за учредяване право на строеж с нотариален акт от март 2014 г. сградата на "Уолтопия“ следваше да бъде въведена в експлоатация до 31 декември 2016 г. Към тази дата 3229 кв. м от нея, или около една пета, все още не бяха въведени в експлоатация. Към днешна дата 578.43 кв. м все още не са въведени в експлоатация.
 
В същия нотариален акт, подписан надлежно от г-н Ивайло Пенчев, е предвидена санкция за забава на пускането в експлоатация в размер на законната лихва върху цената на строежа за периода от 1 януари 2017 г. до деня на въвеждане на цялата сграда в експлоатация.
 
Въпреки това, към момента не е започнала процедура по налагане на такава санкция от страна на "София Тех Парк“ АД. Единствено от страна на ръководството са изпратени писма до "Уолтопия“, с покана за среща,  на която да се уточнят условията за заплащане на такса управление и да се обсъди въпросът с неустойката за неизпълнение на договора. На последвалата среща, на която г-н Пенчев  не присъства, тези теми бяха обсъдени в конструктивен и добронамерен диалог, без да се стига до крайно решение. В тази връзка сме изключително изненадани от тона, изказа и позицията на г-н Ивайло Пенчев.
 
"София Тех Парк“ АД е предоставила надлежно всички изискани от „Уолтопия“ документи, които са им необходими, за да направят свой анализ на таксата за управление. До момента обаче няма никакъв отговор от страна на ръководството на "Уолтопия“ по този въпрос.
 
Ръководството на "София Тех Парк“ АД категорично заявява, че  никога и по никакъв повод не е възпрепятствало проектирането и изграждането на сградата на "Уолтопия“. Напротив, към компанията винаги е подхождано като към стратегически и важен за екосистемата на парка инвеститор, за какъвто ги считаме и към момента. 
 
Относно електричеството искаме да обърнем внимание, че както всеки един потребител, "Уолтопия“ има сключен договор с ЧЕЗ България и условията по него зависят единствено от двете договорни страни. 
 
По отношение на доучредяването на право строеж върху още 1620 кв. м през август 2016 г., уточняваме, че те не са усвоени за осигуряване на паркинг, а за дострояване на полуетажи в сградата над кота 0. Относно паркинга, "София Тех Парк“ АД никога не е имало възможност да продава паркоместа, тъй като многоетажният паркинг е компонент от "Научно-технологичния парк“, изграден със средства от ЕС по ОП РКБИ 2007-2013. В тази връзка този компонент от инфраструктура е общодостъпен за всички заинтересовани лица, съгласно условията на Пренотификацията на проекта и регламент 651/2014 на Европейската Комисия.
 
Обръщаме внимание, че към момента наематели на сградата на "Уолтопия“ вече ползват 75 броя паркоместа от публичния паркинг и няма никаква пречка при желание от страна на служителите на "Уолтопия“ или наемателите на сградата, броят на отдадените паркоместа да бъде увеличен. 
 
По отношение на развитието на "София Тех Парк“ ще припомним, че към момента в сграда Инкубатор вече свои офиси имат 30 компании, стартиращи и развити, в които работят много повече от 50 души. Запълняемостта на офис площите в Инкубатора е около 75%.
 
Лабораторният комплекс има постоянни екипи и свои ръководители от декември 2016 г., които са започнали работа по множество научни проекти. Може да се направи справка и по отношение на функционирането на иновационния форум "Джон Атанасов“, в който през последната година са се провели десетки събития с хиляди участници. 
 
По отношение на инвестиционния интерес към "София Тех Парк“ уточняваме, че към зоните за бъдещо развитие на парка има изключителен интерес и вече са постъпили множество инвестиционни намерения, чиято реализация се очаква да започне още през 2017 г. 
 
Ръководството на "София Тех Парк“ АД отново заявява своята позиция и изразява надежда за запазването на конструктивния и коректен диалог с всички свои партньори, включително "Уолтопия“, какъвто до момента на това тяхно писмо е имало.
подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. milan
  #18

  "София Тех Парк"трябва да е приоритет на бъдещото правителдство,което да го завърши напълно и да го предостави на българските специалисти,без участието на хора от Русия и региона,които мислят само за това,как да съботират този проект.Ак отрябва дори да се променят договорите по изграждането му.Сърбия подготвя подобен-конкурентен на българския/то,сърбите,какво ли не са видели у нас и не са го изкопирали?/.България има много голям потенциал със "София Тех Парк"и той трябва да се използва.

 2. Mina
  #17

  Мдаааа, напоследък все повее се убеждавам, че кратка справка с bgrabotodatel.com казва повече от всички данни за обороти и медийни присъствия.

 3. Милостипросим
  #16

  Отначало ми се стори, че писмото на Ив. Пенчев е доказало някаква иновация все пак. Това с е*аването във въздуха. Но после се сетих за стария лаф : Е*авам те та хвръкваш. Какво търси фирма за стени с много дръжки по тях в парк за високи технологии и иновации? Отзивите на напуснали, уволнени и благоразумно несъстояли се служители са покъртителни: https://bgrabotodatel.com/company/159

 4. стефчо
  #15

  Разрешете да доложа.
  Бай Пенчев се полакоми и побърза да закупи великия терен 22 декара в Младост 3 до Метрото, без да проучи, че по ЗУТ близо 70% от него са зелена площ - (за несъстоялия се т.нар. Източен парк между Младост и Горубляне) и съответно са неизползваеми за постоянен строеж, а пък освен това точно там минава огромният ВиК колектор на целия Младост 3, точно в оставащите около 30%, т.е. и там не можеше да се копае, без на собствена сметка да преизграждаш колекор за цял огромен квартал.

 5. Kruger
  #14
 6. Vidco91
  #13

  Настоящ служител на "Уолтопия":
  ------------------------------------

  "Мисля да напусна тази компания и съветвам всеки уважаващ себе си човек да не кандидатсва там.
  Заплащане: почти никакво, дори не изплащат бонус при осъществени успешни продажби.

  Уважение: Шефът Ивайло Пенчев е повече от арогантен егоманиак мислещ си, че е хванал Господа за пъпа. Безкрайно неприятен и негативен човек, внасящ самo стрес на работното място. Емоционален тормоз върху всички служители, освен към девойките по-близо до

 7. Е КОЙ е виновен? Бойко? Росен? Корнелия? Радев? Май Корнелия и Радев ще да са виновни! Няма КОЙ друг да е!

 8. Honest John
  #11
 9. Комита  
  #10

  Лично го познавам и уважавам това, което е постигнал. Само дето когато се беше заиграл с Плевнелиев и го канеха на разни държавни делегации по света не ревеше. Проплака чак сега, когато се усети, че е хвърлил един пари на вятъра. П.П.: „Медияпул“ ООД окончателно ми спряха стария акаунт, защото използвах разговорни термини, характеризиращи малцинствени групи с целогодишен тен, както и други такива по отношение на ДПС/ДОСТ електората. То бива, бива толерастия, но това тяхното на нищо не прилича :)

 10. SILENCE
  #9

  СВ,тонът е направо сдържан на фона на изложените факти - нищо от това,което трябваше да бъде направено с парите на държавата,не е направено,освен ХРАНИЛКАТА ЗА У.РОДЛИВИ ЧИНОВНИЧЕСТВАЩИ индивиди... Какъв тон да ползва?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.